2. Todistaminen – kuka muutosta todistaa?

Tänä aamuna mietin elämän todistamista ja sitä, miten iso asia on, että meillä on joku, joka näkee ja tuntee meidät liiemmin selittelemättä. Sama koskee muutosta – on todella vaikea sitoutua muutokseen, jos ei saa siihen tukea ulkopuolelta. Tai sitten pitää olla tosi pakko, mikä sekin on mahdollista.

Kukaan ei voi kukoistaa yksin. Pahoinvointiaan voi karsia yksin jättämällä elämästä pois ihmisiä ja asioita, joista tulee paha olo, mutta me tarvitsemme muita, hyviä ihmisiä voidaksemme hyvin ja ollaksemme ehkä niitä parhaita versioita itsestämme.

Muutokseen sitoutuminen on vaikeaa meille kaikille. Siksi on helpompaa onnistua muutoksen läpiviennissä, jos saa avukseen ryhmän, joka on samalla asialla. Moni ottaa myös valmentajan tai coachin tuekseen. Varsinkin isoa muutosta lähipiiri jopa usein vastustaa, koska se haastaa heitäkin muutokseen – silloin omaa onnistumista tukeva ulkopuolinen ammattilainen tai muu samalla asialla oleva liittolainen, joka todistaa ja haastaa edistymistä, voi olla kullanarvoinen apu.

Aiemmasta pahoinvoinnin karsimisen prosessistani voin sanoa, että päällimmäiseksi ajatukseksi on jäänyt, että isot elämänmuutokset ovat viime kädessä sosiaalisten suhteiden muutoksia. Muutoksia siihen, keillä ympäröit itsesi ja kenen seurassa on helppo viihtyä. Jos olet ennen ollut kynnysmattona tai sohvaperunana ja lakkaat olemasta sitä, sellaiset kuviot vain lakkaavat kiinnostamasta. Ja sitten tulee jonkin uuden aika.

Kysymykseksi voi nousta, onko nykyisten ihmissuhteiden sisällä tilaa kasvaa vai onko niistä parempi kasvaa ulos? Ketkä nykyiset tai uudet ihmiset tukevat kasvun suuntaa?

Miten muutokseen sitoudutaan – myös alkuinnostuksen jälkeen, kun mieli kovasti haluaisi palata vanhoille, tutuille urille? Kuka näkee? Kuka tukee? Mikä palkitsee ja kannustaa jatkamaan? Kenen kanssa reissun voi jakaa?

Minulle jokainen kevyempi ja elinvoimaisempi askel on usein riittänyt kannustimeksi, vaikka mikään muutos ei ole suoraviivainen tai täydellinen.

Kyllä sen ihminen tietää, kun hän on menossa omaa itseään kohti. Se on parasta, mitä ihminen voi elämällään tehdä. Ja hyvää seuraa löytyy aina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *