4. Muutoksen mallittaminen

Meinasin ensin kirjoittaa tänään illan rauhoittamiseen liittyvistä jutuista, mutta tekee mieli pohtia muutoksen mallittamista. Kuka on käynyt läpi vastaavan muutoksen kuin mitä me itsellemme visioimme ja mitä voimme häneltä oppia?

Monesti kaikessa muutoksessa voi olla haasteena, että pyydämme vääriltä ihmisiltä itsellemme toimimattomia neuvoja ja moitimme sitten itseämme, kun emme niiden avulla onnistu.

Me jokainen myös annamme nopeita helppoheikkiratkaisuja toisillemme, vaikka emme pysähdy kuuntelemaan ja kyselemään lisää siitä, millainen matka toisella mielessään siintelee ja miten hän on ajatellut sillä edetä.

Tämä on ollut coachina hienointa oppia, että minulla ei tarvitse olla mielipidettä, vaan vain kysymällä lisää voin sukeltaa toisen kanssa hänen kartalleen ja löytää sieltä jotain uutta, hänelle merkityksellistä.

On suostuttava lähtemään liikkeelle siitä, missä nyt on. Niin keskeneräisenä, huonokuntoisena, univajeisena, turvallisuushakuisena, rikkinäisenä kuin on. Muualta ei voi lähteä liikkeelle, vaikka houkuttaisi.

On sinnikkäästi etsittävä niitä ihmisiä, jotka puhuvat omasta tilanteesta itselle toimivalla tavalla. Niitä ihmisiä voi olla vaikea löytää, mutta heidät voi löytää vaikka somesta tai kirjan sivuilta. On myös luotettava siihen, että itse tietää omasta puolestaan parhaiten, vaikka muut ympärillä eivät tajuaisi.

Itseään ei tarvitse eikä kannata yrittää selittää puhki. Riittää, että on liikkeellä avoimin mielin ja kokeilee niitä asioita ja ympäröi itsensä niillä ihmisillä, jotka aavistelee itselleen oikeiksi. Niistä pienistä askelista syntyy suurinkin muutos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *