6. Paino, energisyys ja muut muutoksen mittarit

Monesti sanotaan, että muutosta varten pitää miettiä mittarit kuntoon. Moni haluaisi, että mittarit olisivat numeerisia ja niillä olisi määräaika. Tavoitteita voi miettiä vaikka SMART-mallin mukaan. Minua numerot nopeasti alkavat ressata, joten en liitä tavoitteisiini numeroita. (Muutosvisioni esittelin vuoden alun postauksessa.)

Numerot ovat monille tärkeitä, erityisesti bisneksissä. Internet-markkinointialalla mainostetaan paljon systeemejä ja tuotteita, joilla pääsee viidestä numerosta kuuteen tai seitsemästä kahdeksaan.

Itselleni nättejä kuukausitilastoja tärkeämpää on koettu elämän ja työn laatu – että töitä on tarpeeksi ja rahaa jää kuukauden päätteeksi säästöön, että työn ja vapaa-ajan, aktiivisuuden ja palautumisen suhde pysyy hyvänä ja että työn sisältö (yritykseni tarjoamat palvelut) ovat sellaisia, että niiden parissa viihdyn ja olen omimmillani.

Aamutreeniä tehdessäni mietin, että vaaka on usein tärkeä mittari elämänmuutoksessa. Paras motivaattori ja pahin vihollinen. Monilla meistä normaalipainoisista muutostarve voi silti olla ennemmin laadullinen – pohdin tätä erään Olet mitä syöt -sarjan jakson äärellä.

Saatamme olla hoikkiakin, mutta syömme huonosti tai vähän, emme liiku emmekä nuku, niin olo on vähemmän energinen kuin se voisi olla – kuin toivoisimme sen olevan. Kaadamme kahvia koneeseen, mutta sekään ei piristä. Sielu on uuvuksissa, kun emme anna sille kauneutta ja ihmisyyttä, vaan selaamme iltakaudet somea tai puurramme jotain randomia, millä ei ole merkitystä. Ihan liian tuttua. Ja päivät vaan viuhuvat ohi.

Form follows function. Muoto syntyy siitä, millaista toimintaa harjoitetaan. Myös kehon muoto syntyy siitä, millä tavalla kehoa ravitaan ja liikutetaan ja miten sen annetaan levätä. Nämä vaikuttavat myös energiaan ja siihen, onko kuppi vajaa vai tulviiko siitä yli, muillekin.

On minullakin ajatuksena, että nykyiset vaatteet voivat jäädä isoiksi syksyyn mennessä ja pitää lähteä vaatekaupoille. Voimaantuminen varmaan myös vaikuttaa siihen, miten haluan persoonaani ulkoisesti ilmentää, niin voi olla ostoskierroksen paikka muutenkin. Vähemmän humanistineuleita ja enemmän särmää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *