7. Turhan karsiminen ja olennaiseen keskittyminen (tai moninaisuuden vaaliminen)

You have to live spherically – in many directions. Elä laajasti moneen suuntaan, sanoi elokuvaohjaaja Federico Fellini. Tätä lainausta käytettiin myös ihanassa Toscanan auringon alla -elokuvassa. Pitääkin katsoa se taas.

Ajatus puhuttelee minua. Yksi muutosvuoteni tavoitteista on lakata pienentämästä itseäni ja elämästä säästöliekillä. Kun mietin, mitä se tarkoittaa, ajatukseni kulkeutuvat laajuuden ja moninaisuuden äärelle. Sopeutuvuuteni vuoksi olen usein nostanut itsestäni esiin niitä puolia, joita lähipiiri jakaa. Sen sijaan minun juttuni, jotka eivät muille ole olennaisia, ovat lipsuneet sivuun. Yhdessäolo vaatii kompromisseja, mutta mitkä ovat niitä asioita, joista ei tingitä. Mitä ne sinulle ovat?

Nuorempana voin suhteissa pahoin. Olin oppinut alkoholistiperheen lapsena olemaan mieliksi ja sivuuttamaan itseni. Tein sitä pitkään aikuisiälläkin. Toisaalta olin usein sinkkuna, jolloin sain tehdä mitä halusin – ajaa kartingia, käydä oopperassa ja taidetapahtumissa, puhua saksaa, matkustaa Saksaan. Saatoin vaihtaa ajatuksia ja toteuttaa itseäni moninaisesti eri ihmisten kanssa, jolloin kaikki puolet minussa tulivat huomioiduiksi.

Symbioottisessa rakkaussuhteessa on ihanaa. Silti oman laajuuden syleilemiselle voi olla haaste, jos tottuneesti sopeutuu siihen, mitä yhdessä on kiva tehdä. Saksan sijasta on lennetty Espanjaan, taidenäyttelyiden sijasta käyty leffassa, kaupungilla seikkailun sijasta valittu koti-illat ja kirjavien kaverimenojen sijasta oltukin kaksin. Aika erilaista elämää kuin nuorena, levottomana poukkoilijana.

Kun laittaa päivä- ja viikko-ohjelmansa suurennuslasin alle, huomaa heti, että vapaita tunteja tehdä mitä vain ei ole paljon. Siinä saa kysyä, että mikä on olennaista ja mikä turhaa. Mitä minä haluan? Mitä me? Millaiset elämän mausteet tekisivät onnelliseksi? Kaikkea ei ehdi. Joskus Ei toiselle on Kyllä itselle. (On hyvä silti muistaa, että jos joku vaatii kohtuuttomia, kannattaa myöntymisen sijasta hankkia parempaa seuraa.) Sano itsellesi ja unelmillesi kyllä. Olet sen arvoinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *