8. Onko jo liian myöhäistä?

Aika ja muutos – siinäpä kaksikko. Aavikon kukkimiset ja elämätön elämä siinä välissä. Ne saattavat pyöriä mielessämme muutoksen äärellä. Ainakin minulla on niin ollut. Sinnikäs arjen puurtaminen päälle. Sisäinen tuleni on kuiskinut, että sinusta on enempään, tämä et ole sinä – ainakaan omimmillasi ja parhaimmillasi. Tätäkin muutosta rakennan sen kuiskeen rohkaisemana.

Jo 10 vuotta sitten, kolmikymppisenä, vein läpi mittavan elämänmuutoksen. Karsin pahoinvointiani ja muistan pohtineeni, että kannattaako tämä enää. Olenko liian vanha aloittamaan alusta ja valitsemaan onnellisemman elämän? Löysin rauhan miettimällä, että jos elän 80-vuotiaaksi, minulla on yli puolet elämästä, 50 vuotta jäljellä ja niistä jokaisen saan elää valitsemallani tiellä ja valitsemassani seurassa. Jos elämää olisi vuosikymmen tai vuosi jäljellä, sitäkin hanakammin haluaisin etsiä rauhaa eletyn ja tulevan elämän kanssa nyt.

Ehkä aika harva meistä lapsesta asti on sellaisilla raiteilla, joilla on hyvä jatkaa läpi elämän. Minä en ainakaan ollut, en todella. Kolmikymppiseksi useimmat posottelevat kodin, koulun, opintojen ja alku-uran raiteilla. Eräs yrittäjäkollega joskus kommentoi, että hän ei jaksaisi kuunnella sitä valitusta, kun aikuinen mies jättää astumatta muutoksen virtaan ja valittaa työstään, vaimostaan ja elämästään. Jokaisen on kuitenkin tehtävä valinta omalta kohdaltaan. Umpikujan tai kriisin kautta, yleensä.

Minusta muutoksen rakentaminen on valtavan innostavaa. Kun on ensin päässyt liikkeelle, siis. Ajan on kuitenkin oltava oikea. Jokainen keveämpi askel tai energisempi, levollisempi hetki vahvistaa ajatusta siitä, että suunta on oikea, jolloin muutos imee mukaansa ja muodostuu ehkä nopeastikin uudeksi normaaliksi. Nyt on menossa tämän muutoksen 8. päivä ja huomaan jo nyt, että on helpompaa pitää kiinni tästä hyvästä rytmistä kuin alkaa rikkoa sitä. Tätä olen kaivannut ja tämä innostaa minua.

Aina on vielä aikaa. Niille jotka lähtevät ja niille jotka jäävät.