10. Luovuuden kukkia aamusivuilta

”Tänään pääsin kirjoittamisen ääreen vasta myöhemmin, kun aamu ja aamupäivä humahtivat Lempäälän Yrittäjien aamukahveilla ja valmennusporukan tapaamisessa. Istun nyt Ideahuoneella teekupin ääressä ja kirjoitan mitä mieleen tulee, niin kuin aina”, näin alkoi tämänpäiväinen sivuni.

Olen tämän vuoden alusta ottanut yhdeksi uusista rutiineistani kirjoittaa joka aamu (tai myöhemmin päivällä, niin kuin tänään) ruutuvihkoon yhden sivullisen tajunnan virtaa. Sitä kutsutaan usein aamusivujen kirjoittamiseksi. Idean on esitellyt ainakin luovuus- ja kirjoitusvalmentaja Julia Cameron kirjassaan The Artist’s Way – Tie luovuuteen.

Julia on newyorkilainen taiteilija ja kirjoittaja, joka aikoinaan löysi kutsumuksensa muiden taiteilijoiden auttamisesta irti erilaisista luovuuden lukoista. Tässä ajattelussa meillä on jokaisella sisällämme taiteilija, joka toteuttaa itseään enemmän tai vähemmän tekojen tasolla.

Julian mukaan on tärkeää alkaa vain tehdä, tehdessä teoksen suosiota tai laatuakaan liiaksi miettimättä – tehdä vain, mitä syntyy ja mitä sielu sanoo ja jälkikäteen katsoa, mitä syntyi ja mitä sitten tapahtuu. Itsensä kanssa voi kirjan ohjelman mukaan aamusivujen lisäksi käydä taiteilijatreffeillä hemmottelemassa sisäistä taiteilijaansa.

Minulla on tämän kymmenen päivän aikana ollut joka päivä niin, etten ole aamulla tiennyt, mistä aion tänään kirjoittaa. Olen alkanut suoltaa tekstiä paperille ja sivun mittaan olen oivaltanut, mikä päivän aiheeni on. Tänäänkin sivullani mietin vaihtoehtoiseksi aiheeksi erilaisia sisäisiä minuuksia, kuten sisäistä savolaistani, mutta ehkä kerron siitä lisää huomenna. Yksi sisäisistä taiteilijoistani sekin.

Aamusivuissa on kyllä taikaa, kannattaa kokeilla. Tarinankerturin palvelunikin ja unelma ihmisten elämäntarinoiden haastattelemisesta ja sanallistamisesta vain ilmestyivät aamusivulleni viime kesänä. Nyt olen saanut taltioida jo monia hienoja tarinoita elämän käänteistä, unelmista, erilaisuudesta ja rakkaudesta. Tunnen olevani siinä omassa sweet spotissani ja kutsumukseni äärellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *