15. Oopperan lumo ja elämän kauniit nosteet

Päätin tänään kirjoittaa suuresta rakkaudestani – tenorilaulusta, kaunolaulusta, oopperasta. Rakkaalla ilmiöllä on monta nimeä ja ilmenemismuotoa.

Rakastuin oopperaan vaivihkaa. Joskus kahdenkympin korvilla. Taitoluistelun maailmanmestari luisteli näytöksessä ihanan melodian tahtiin, joka paljastui Nessun dormaksi Puccinin Turandotista. Löysin netistä ääniklippejä, joista jotkin olivat laulettuja. Yllätyksekseni tykästyin laulettuun versioon, jonka tulkitsijana oli maestro Pavarotti, kukas muu. Calafin rooli oli yksi hänen bravuureistaan. (Kuvan taltiointi vuodelta 1973 on yksi kaikkien aikojen parhaita.)

Olen sittemmin antanut kertoa itselleni, että arjen yläpuolelle nostavilla kohottavuuksilla on meille ihmisille ihmeitä tekeviä ja hoitavia vaikutuksia. Voimme kohottua hyvästä asiakaspalvelusta, kauniista kohtaamisista tai miksei juuri oopperasta.

Puhutaan kohottuneisuuden tai ylevöitymisen jälkeisestä kasvusta (post-elevation growth), ja sitä nostetta voimme löytää kauniista, merkityksellisistä kohtaamisista ja elämyksistä. Minua noste ainakin auttaa kiinnittymään parhaaseen itseeni ja ajattelemaan kauniimpia ja rohkeampia ajatuksia kuin arjessa ehkä muuten.

En osaa laatia tenorilaulupostausta ilman, että mainitsisin maailman kauneimman äänen, joka kuuluu kreikkalaiselle tenorille Mario Frangoulikselle. Olen nähnyt hänet konsertoivan kahdesti ja molemmilla kerroilla kokenut ainutkertaista onnen hurmaa – kuten aina hänen tulkintojensa äärellä: https://www.youtube.com/watch?v=lV0i6Tpfxm0

Kaunolaulu on nostanut minut arkeni yläpuolelle ja antanut toivoa ja rakkauden uskoa sellaisina päivinä, joina en ole ollut hyvistä huomisista niin kovin varma. Oopperan lumoissa ja sylissä olen saanut itkeä vollottaa nautinnollisesti itkemättömät itkut elämän varrelta, sen draaman kaaret ovat salaa kuiskineet kanssani samaa kieltä. Mikä tahansa meitä koskettaa ja kohottaa on sellaisenaan valtavan arvokasta juuri meille, eikä sitä tarvitse muiden samalla tavalla kokea.

Ilman kohtaamisen kohottavuutta emme voi olla parhaita itsejämme. Niin omavoimainen ja itseriittoinen ei ole meistä kukaan – ja hyvä niin.