17. Oletko sinä toteuttaja vai kuluttaja?

Kirjoittelen tänään yrittäjähenkisen postauksen, mutta aihe koskettaa silti jokaisen arkea. On hyvä miettiä, että olemmeko me eri rooleissamme toteuttajia vai kuluttajia?

Joskus somessa vilahti kysymys ”Are you a creator or a consumer?”. Se sai aivoni tikittämään. Olin valmentajan urani alussa, vielä epävarma polustani ja oli olo, että kun ”vielä yhden kurssin” käyn, olen pätevä ja valmis asiakastyöhön. Jouduin kieltämään itseltäni ilmoittautumiset kursseille, joita olisin sisällön puolesta voinut itse järjestää ja joista olisin hakenut vahvistusta, että osaan jo. Houkutus oli välillä silti aika iso.

Some syytää silmille paljon sen suuntaista jargonia. Joku tekee ison tilin ns. huijarisyndroomalla ja epävarmuuden ruokkimisella. ”Nyt et ole vielä valmis, vaan kun tämän (kalliin) kurssin käyt, asiakkaita tulee ovista ja ikkunoista.”

Meillä voi olla unelmia luoda uutta ja toteuttaa visiotamme. Sopivaa hetkeä odottaessa kulutamme lisäkoulutuksia, työväenopiston kursseja ja ilmaisia nettikursseja ja webinaareja sen sijaan, että laittaisimme omat juttumme kuosiin ja kertoisimme niistä kaikille. Meidän pitäisi myös oppia lepäämään siinä, että edelläkävijällä valmista latua ei ole, vaan me saamme luoda sen visiomme mukaan.

Saatamme myös niuhottaa ennemmin rahasta kuin ajasta, vaikka vain toista voi saada lisää.

Moni meistä käyttää arjessaan paljon energiaa väärien rekien kiskomiseen. Olemme mukana porukoissa ja yhteisöissä, joissa joku tekee liikaa ja joku tulee valmiiseen pöytään. Jos ollaan tekemisen arvoisen äärellä, pitäisi aina kysyä, että miten juttu jaetaan ja viedään maaliin yhdessä?

Jos yhteistä aikaa, energiaa ja vastavuoroisuutta tekemiselle ei löydy, hankitaan muuta tekemistä ja ehkä muuta seuraakin. Myönteisen ein sanominen ja rajojen asettaminen ovat tärkeimpiä elämän oppiläksyjä. Joskus Ei toiselle on Kyllä itselle ja kaikelle oikeasti tekemisen arvoiselle. 

Oletko sinä löytänyt tasapainosi edelläkävijyyden ja perässähiihtelyn välillä? Millaisilla ihmisillä sinä ympäröit itsesi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *