18. Pois harmaalta alueelta ja ruutuimun kynsistä

Olen kuusi vuotta saanut nauttia yrittäjän vapaudesta. Tänä aikana oman ajankäytön johtaminen on ollut minulle yksi isoimmista haasteista. Vapautta liikaa ja luontevia arjen raameja liian vähän. Toki sovitut aikataulut ovat sitoneet, mutta olen aina voinut ne itse neuvotella. Viime tingan inspiraatio on tullut tutuksi. Silti aika on valunut sormien läpi, enkä ole illalla aina muistanut, mihin päivä humahti.

Tämä aika myös ruokkii ajatusta, että aina pitäisi olla online ja kaiken pitäisi tapahtua heti, mikä taas katkaisee keskittymisen pitkäksi toviksi. Mitä menee ohi, jos en viikonloppuna katso somea, sähköpostia tai televisiota? Jotkut meistä jopa miettivät, että mitä jos luopuisin somesta kokonaan? Yrittäjälle some on toki työkalu, jolle on oikeakin tarpeensa.

Moni meistä puuhaa monta asiaa kerrallaan – töitä, somea, kahvitaukoa, teeveetä, leikkiä, kotitöitä ja sitä sun tätä. Olemme taitavia multitaskaajia, vaikka ei se meille hyväksi ole.

Kun teemme montaa asiaa vähän, emme tee mitään kunnolla. Kun emme ensin saa aikaan, emme myöskään anna itsellemme lupaa höllätä. Tällöin olemme koko ajan harmaalla alueella ja mielen ”pitäisi”-mittarit vilkkuvat punaisella. Emme ole useinkaan täysin läsnä yhden asian tai ihmisen kanssa, joka ehkä on kuitenkin meille tärkeä.

Minulle on tärkeää tänä vuonna karsia ja tiedostaa ruutuaikaani. Haastattelussa amerikkalainen psykiatri Ned Hallowell käytti termiä ruutuimu (screen sucking) kuvaamaan sitä tenhovoimaa, joka ruuduilla on elämässämme. Loistava sana!

Rytmitykseeni kuuluu myös, että teen yhtä asiaa kerrallaan. Pyhitän työajan töille ja vapaa-ajalla luen, liikun, syön, rentoudun mukavien juttujen parissa sekä vietän aikaa perheen, ystävien ja kollegojen kanssa. Nautin elämästä niin täydesti kuin osaan ja uskallan.

Mitä jos opettelisimme olemaan juuri tässä, ilman eilistä, huomista tai seuraavia hetkiä? Kysymään itseltämme ja toisiltamme, että miten menee ja olemaan kuulolla mille tahansa vastauksille?