21. Sielussa asuu hiljainen kaipaus

Joskus me hukkaamme elämän hälinään meille tärkeitä asioita. Sellaisia meille oikeasti tärkeitä. Ehkä yleisinhimillisestikin tärkeitä, asiasta riippuen.

Saatamme jättää sen jutun hetkeksi johonkin ja ajatella, että olkoon hetken siinä, kun on tässä muutakin. Ehkä myös suremme sitä, että jostain syystä meillä ei ole nyt sille kunnolla aikaa tai mahdollisuutta. Seuraavallakin kohtaamiskerralla tuumaamme, että ehtii sen myöhemminkin. Tuossahan se on ja voin napata sen siitä milloin vaan.

Aikaa kuluu ja alamme unohtaa. Muistamme hämärästi, että se oli jotenkin tosi hieno juttu, mutta emme enää tiedä, mihin asia jäi ja miten voisimme siihen uudelleen tarttua. Muistelemme haikeasti mennyttä ja annamme asian olla.

Tunnemme ehkä helpotustakin siitä, ettei asia ole nyt sotkemassa kuvioitamme ja tempaamassa meitä mukaansa. Elämä on jo vakiintunut uomiinsa ilman. Perustelemme melkein vakuuttavasti, ettei se asia niin kovin tärkeä ollutkaan – ainakaan enää, olemmehan järkeviä aikuisia. Sitä se elämä on, ettei kaikkea voi saada, selittelemme ja melkein uskomme selityksemme.

Ehkä joskus ohikiitävän hetken tiedostamme, että sielussamme asuu hiljainen kaipaus, jos emme ole liian hyviä hätyyttelemään sitä pois. Emme ehkä edes muista, mitä kaipaamme.

Mutta sitten eräänä päivänä se asia on taas edessämme ja saa sielumme soimaan. Niin elävästi, ettemme äkkiä tiedä, olemmeko koskaan tunteneet sellaista elävyyttä aiemmin. Siihen se vain tupsahti jonkun ihmisen, elokuvan tai ohimennen kuullun keskustelun mukana ja haastaa meitä elämään enemmän. Haukomme henkeämme ajatellessamme niitä aikoja, ehkä vuosiakin, joina asia oli meiltä unohduksissa ja mietimme elämän ohikiitävyyttä.

Nyt se ojentaa meille kättään ja kysyy, uskallammeko me tarttua tilaisuuteen ja lähteä seikkailuun. Elämä on lyhyt – olemmeko me elävyytemme arvoisia?

”Voi veikkonen, kyllä sen ihminen sisimmässään tietää, milloin on semmoinen paikka, että täytyy vain vastata elämän huutoon”, kirjoitti joskus Enni Mustonenkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *