26. Pelkkä paino ei kerro terveydestä eikä hyvinvoinnista

Elämänmuutoksesta ei oikein nykyarjessamme voi puhua mainitsematta painoa. Meillä on kuitenkin painoon hyvin vinkurainen suhde.

Olen katsonut viime aikoina joitakin jaksoja Olet mitä syöt -ohjelmaa. Siinä on ollut henkilöitä, jotka ovat laihoja läskejä. Eivät paina liikaa, mutta välipalastelevat pitkin päivää, eivätkä syö kunnon ruokaa tai huolehdi itsestään ja niinpä veto on poissa. Levossakaan he eivät lepää.

Omakin suhteeni syömiseen on ollut pitkään huono. Joissain elämänvaiheissa join kahvia niin, ettei nälkä tullut ennen iltaa. En arvostanut hyvinvointiani ja keho oli turta. Ei siis ollut sattumaa, että aloitin tämän vuoden jättämällä kahvin lopullisesti pois. Olen jo vuosia syönyt paremmin, mutta silti epäsäännöllisesti ja liian vähän kunnon ruokaa.

Ehkä suurin harha meillä on, että paino putoaisi parhaiten aterioita skippaamalla ja itseään näännyttämällä. Kun sitten syö säännöllisesti kohtuullisia annoksia, paino alkaa tasaantua ns. tekemättä mitään, kun aineenvaihdunta ei ole enää säästöliekillä.

Kun hyvää terveyttä ja arjen jaksamista hakeva normaalipainoinen ihminen alkaa syödä terveemmin ja paino väistämättä tasaantuu, lähipiiristä voi tulla heittoja, että “mistä kiloista sinä laihdutat”? Kuitenkaan ei ole kyse pelkästä painosta, eikä paino kerro hyvinvoinnista – ei laihaksi nääntyminenkään tuo hyvinvointia.

Huomaan kyllä itsestänikin, että painon seuraaminen sekoittaa ajatuksia, mikä on myös inhimillistä. Olen nyt punninnut itseni aamuisin ja koen onnistumista, jos paino on pudonnut, ja hienoista epäonnistumista, jos se on hiemankin noussut. Kehon mukautuminen uuteen rytmiin ei kuitenkaan ole lineaarista, ja kuukauden vaiheillakin on vaikutuksensa.

Täytyy silti muistaa, että numerot kertovat vain osan totuudesta – sen epäolennaisimman. Tärkein kysymys on, keitä me sisimmässämme olemme, keiksi me olemme voimaantumassa ja mitä me teemme elämässämme. Mikä vanhasta voi karista pois ja mitä uutta, parempaa me voimme saada tilalle?

Toki muotokin sitten aina mukautuu toimintaan. Liikunnallinen ja elinvoimainen minä näyttää väistämättä liikunnalliselta ja elinvoimaiselta minältä.