28. Ahmimisen loppu

Eilen illalla oli entisellä iltaruutuimuttajalla kova paikka, kun katsottiin kivaa sarjaa ja tuli nukkumaanmenoaika. Piti laittaa telkkari pois päältä, vaikka olisi kutitellut katsoa, mitä sarjan seuraavassa jaksossa tapahtuu.

Nykyihmisiä usein soimataan sarjojen ja leffojen suurkuluttamisesta, mutta eivät asiat tainneet olla sen paremmin omassa lapsuudessakaan 80- ja 90-luvuilla. Kun alkaa miettiä, niin ei ole monta silloista sarjaa, jota ei olisi illat läpeensä vahdattu. Dallasit, Dynastiat, Ritarit Ässät, Levyraadit ja kaikki katsottiin koko perheen voimin.

Nykyaikaiset suoratoistopalvelut ja DVD-boksit toki mahdollistavat ohjelmien ahmimisen uudella tavalla. Sille on englanniksi oikein sanakin: binge watching.

Tein juuri käännöstä, jossa oli binge watchattavia ohjelmia lapsille ja piti pohtia, että ovatko ne suomeksi mukaansa tempaavia vai ahmimalla katsottavia. Edellä mainittu vaihtoehto kuulostaa ainakin vielä sananakin myönteisemmältä.

Ahmimisesta tuli mieleen, että olen menossa risteilylle helmikuussa. Buffet-pöydät, pienet poikkeukset ja nautinnollis-syyllisyydentuntoinen repsahtaminen ovat monen hyvän rutiinin katkaisijoita. Se tulee olemaan viisaiden valintojen paikka, syödä siellä suunnilleen samoin kuin kotona, vaikka en buffet-ahmija ole ikinä ollutkaan. Nyt riittää silti tavallistakin kohtuullisempi tasaisempaan tahtiin.

Kun elämässä on rytmiä, raameja ja ryhtiä, ahmimista on helpompi vastustaa. Hyvää oloa ja mieltä ahmimisella harvoin rakennetaan, oli kyse sitten medioista, ruoka- tai juomavalioista tai mistään muustakaan.

Jännä juttu pohtia kyllä. Ja radikaaliakin, tässä maailmassa, jossa somepalvelut, autoplayt ja arominvahventeet taktikoidaan koukuttamaan meidät vastoin parempia aikomuksiamme.

Nykyisin minä en myöskään enää ole se, joka ilolla tyhjentää kahvikannusta vaikka kymmenennen kupillisen, jos muille ei enää kiitos uppoa ja kaikki pitää kuitenkin saada juotua. Jokin roti, sanon minä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *