29. Itsevarmuus ja sen vahvistuminen

Olen tällä viikolla vieraillut haastattelemassa useita yritys- ja toimitusjohtajia ja taltioimassa heidän yritystensä tarinaa.

Haastattelut ovat olleet hienoja ja kiinnostavia kohtaamisia, joissa olen poiminut keskustelun virrasta toimeksiantoon nähden kiinnostavia näkökulmia, jotka tarinankerturina puen tekstin muotoon asiakkaan julkaisua varten.

On ollut jännä oivaltaa, miten luontevalta minusta on tuntunut kohdata yritysten ylintä johtoa viestijän asiantuntijaroolistani käsin. Nuorena kesätöissä ja urani alkuvaiheessa olin vastaavissa tilanteissa epävarma ja epäilin osaamistani.

Jäin oikein miettimään, että mistä tämän mutkattomuuden olen löytänyt, koska aina en ole sitä kokenut – ainakaan suhteessa auktoriteetteihin. Aavistelen sen olevan yrittäjänä verkostoitumisen ja etenkin coachiksi kouluttautumisen ansiota.

Coaching-taidot on vapauttaneet minut luottamaan siihen, että oivallan muuttuvissa tilanteissa sopivat kysymykset ja reagointitavat ja että kohtaamiset muotoutuvat kyllä omalla painollaan, vaikka en niitä liiaksi yritäkään ohjailla tai valmistella.

Ammatillinen itsevarmuus merkitsee minulle tässä sitä, että luotan omaan osaamiseeni ja kykyyni pärjätä erilaisissa tilanteissa. Minusta on hienoa oivaltaa niiden vahvistuneen kuin huomaamatta.

On hyvä tiedostaa, että kokemamme itsevarmuus voi vaihdella paljonkin eri rooleissamme ja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Yksityiselämässä voimme tuntea varmuutta enemmän kuin työssä – tai päinvastoin.

Yrittäjyyteni aikana tiedostan hakeneeni sopivaa sweetspotia sen välille, mitkä asiat minua kiehtovat ja millaiset asiat tulevat minulta luonnostaan. Jos olen haastanut itseäni epävarmuusalueilleni liikaa, olen tuntenut epävarmuutta tavoilla, jotka eivät ole tuntuneet minusta hyviltä ja aikaansaamista tukevilta.

Haasteiden ja helppouden sopiva tasapaino tekee kaikesta keveämpää ja aavistelen, että tällä uudella rytmikkäällä arjellanikin saattaa olla jo nyt vaikutusta olemiseeni ja vireystilaani. Tämä vuoden alku on nimittäin ollut jotenkin tosi hienoa aikaa.