34. Keitä me voimme parhaimmillamme olla?

Somessa kiertää parhaillaan monia puhutellut lainaus psykologian professori Svend Brinkmannin sanoista:

“Jos ajattelet myönteisesti joka päivä, teet lujasti töitä, pyrit olemaan paras versio itsestäsi, ympäröit itsesi inspiroivilla ihmisillä, etkä ikinä anna periksi, ei ole mitään rajaa sille, miten perusteellisesti voit palaa loppuun.”

Parhaan itsensä tutkiminen, itsensä haastaminen ja huippusuorittaminen paitsi sytyttää meitä toimimaan, myös herättää tunteita ja kritiikkiäkin – ja joskus myös ajaa meidät pimeälle puolellemme. Sitä ei käy kiistäminen, että kaikenlainen ihmisenä toimiminen vaatii meiltä itsetuntemusta ja viisautta.

Voimme vetää itsemme piippuun jahtaamalla unelmiamme liian kovaa, mutta yhtä lailla tanssimalla meille väärien pillien mukaan liian tunnollisesti – tai elämällä turvallisuushakuisesti pienellä liekillä. Jos emme tarkista ja myös välillä laajenna omia rajojamme, joku muu kernaasti vetää niitä puolestamme.

Jos päätämme etsiä parasta itseämme, niin viisaasti ja lempeästi kuin osaamme, ja etsimme sille kaipaamaamme tukea, meitä on vaikea kuitenkaan pysäyttää.

Kaikki meistä eivät tähtää NHL:ään, mutta saatamme silti nähdä hienomman vision tulevalle kuin mitä arkemme nyt tarjoaa ja olla valmiita mihin tahansa, jotta voimme antaa sille edellytykset ja mahdollisuuden toteutua. Mitään suurta ei tapahdu ilman isoja visioita, jotka eivät jätä meitä rauhaan. Siksi niihin pitää myös luottaa, kun sydän niin sanoo.

Mitä isommista kasvun paikoista on kyse, sitä tärkeämpää on kehittää reflektion ja itsetutkiskelun taitojamme. Samoin kuuntelun ja kyselemisen taitojamme toistemme kanssa puolesta tietämisen ja neuvomisen sijaan.

Minua ei mikään kysymys kiehdo loputtomammin kuin se, että keitä me ihmiset voimme parhaimmillamme, kauneimmillamme ja lempeimmillämme olla. Mikä silloin on mahdollista?

Ja miten voimme kulkea sitä kohti, oli matkaa jäljellä minkä verran hyvänsä? Pisinkin matka taittuu ottamalla aina seuraavan ja sitä seuraavan askeleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *