44. Millaista tarinaa kerrot itsestäsi?

Isot ja pienemmätkin elämänmuutokset tuovat mukanaan erilaisia haasteita ja mahdollisuuksia. Samalla ne saattavat sekoittaa ajatuksiamme siitä, millainen meidän tarinamme on ja mitä siitä me haluamme kertoa ja jakaa muille.

Minulle tämä on julkisempien roolieni keskeisiä pohdintoja ja myös yksi tämän kirjoitussarjani tausta-agendoista – sen lisäksi, että elämänmuutoksesta kirjoittaminen sitouttaa minua prosessiini ja tarjoaa tilaisuuden pohtia tätä kaikkea.

Kirjoitin aiemmin somessa vuosia edellisestä elämänmuutoksestani, jota luonnehdin pahoinvoinnin karsimiseksi. Halusin olla aiheen kanssa esillä ja puhua asioista, joista ei puhuta – kunnes oivalsin, että voimavarani tai sisäinen aktivismini eivät siihen ehkä riitä.

Tuli siis aika luopua ja mennä eteenpäin, päästää itsensä elämässä helpommalla. Sitä olinkin jo kaivannut. Silti kun olin monta vuotta kertonut tarinaani elämäni haasteet edellä, en aina tiennyt, millainen tarinani on tai kuka olen ilman niitä.

Sitä kysymystä kysyn itseltäni yhä. Nyt kuitenkin vastauksiakin alkaa kirkastua.

Ystävä tuumasi minulle taannoin, että pohdin asioita kauhean syvästi. Vastasin, etten tiedä, olisinko niin pohtiva, jos en olisi elänyt kolmea vuosikymmentä eksistentiaalisen kriisin keskellä – taistelemassa ikuisesti reippaana valoni puolesta silloinkin, kun se oli kai tunnelin päässä sammuksissa.

Tämä vuosi on minulle uusien, kepeämpien ja seesteisempien tarinoiden muotoilun vuosi. Ja siinä ajattelen hyvinvoinnin rakentamisen olevan ratkaisevassa osassa – kun voin hyvin, minulla on hyvä olla itseni ja muiden kanssa ja voin antaa menneen mennä ja uuden loksahtaa kohdilleen.

Muutenkin ne menneet tarinani tuntuvat kuin jonkun toisen tarinalta, vaikka jotain tuttua niissä on. Jonkun sellaisen tyypin ja sen kavereiden kanssa joskus paljon hengasin, vaan nyt ei oo pidetty yhteyttä eikä meillä taida olla yhteistäkään. Mitähän niillekin nykyisin kuuluu?

(Ja sitten kuitenkin välillä huomaan, että sisäinen lapseni istuu hiljaa nurkassa ja pelkää, että joku tulee ja lyö. Mä olen kuitenkin sen kanssa, eikä sille tapahdu mitään pahaa.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *