49. Rakasta ensin itseäsi kaikin voimin

Ajattelin kirjoittaa taas rakkaudesta, kun olen sitä pohtinut. Tämä menee edellisen elämänmuutokseni oppeihin, mutta kaiken ydintä se on yhtä kaikki.

En tiedä, miten te muut lopulta rakastatte – keillä rakkauden mallit ovat hyvällä pohjalla ja ketkä sinnittelevät haaleassa lemmessä tai rakkaudettomuuttaan kumisevissa valtapeleissä, jossa vaaditaan kohtuuttomia ja suostutaan toistuvasti sellaiseen, mitä ei haluta ja mikä ei ole oikein. Ehkä yksi painostaa ja toinen aina myötäilee, “ettei vaan sattuisi mitään ikävä(mpä)ä”.

Rakkaudettomuuskin voi tuttuudessaan tuntua turvalliselta. Siitä tietää mitä saa, vaikkei ehkä aavista, mistä kaikesta jää paitsi.

“Rakasta itseäsi ensin, äläkä ota vähempää vastaan muiltakaan” on aika radikaali ajatus. Minun elämäni se on muuttanut, antanut hyvän ja syvän rakkauden ja ihmisiä, joiden lähellä on helppo ja hyvä olla.

Niin moni rakkautta hakiessaan ja deittaillessaan tyytyy puolittaisiin suhdeviritelmiin tai rakastaa varastetulla laina-ajalla – paremman puutteessa. Ei liikaa, mutta ei koskaan tarpeeksi.

Ei varsinkaan romanttisessa rakkaudessa, jossa mielet ja elämät menevät sisäkkäin. Minä haluan kaiken tai en mitään, sikäli asiat ovat nyt tosi selkeitä.

“Kun rakastat itseäsi, et kelpuuta rinnallesi ketä tahansa. Vain ihmisiä, jotka kohtelevat sinua yhtä kauniisti kuin sinä itse. Jos et rakasta itseäsi, kelpuutat rinnallesi vain ihmisiä, jotka kohtelevat sinua yhtä rumasti kuin itse kohtelet itseäsi. Rakasta siis itseäsi ensin.” Näin kirjoitin silloin nuorempana.

Mitä rakkaudettomammista malleista me tulemme, sitä tärkeämpää on ryhtyä terveesti itsekkääksi. Jos kuka ottaa nokkiinsa, niin oikea vastaus olisi ollut muutenkin ei.

Hyvät ihmiset eivät vaadi sinulta itsekeskeisesti kohtuuttomia, vaan arvostavat jaettua, vastavuoroista ja elämänmakuista matkaa kanssasi. He haluavat löytää yhteisen, molemmille/kaikille toimivan polun eteenpäin.

He rakastavat sitä, että sinä olet heidän elämässään läsnä aitona, vapaana itsenäsi ja että te voitte tukea, helliä ja rohkaista toisianne kohti kaikkea hyvää.

Sellaiselle rakkaudelle on helppo sanoa kyllä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *