51. Pieni askel vie eteenpäin

Olen viettänyt tämän päivän mukavien viestintähaastattelujen ja hankintamessukohtaamisten parissa, niin pääsen tarttumaan tämän päivän tekstiin vasta nyt illalla.

Sain tänään kuulla monilta, että näitä tekstejäni on mukava lukea. Vähän ovat pitkiä ja lennokkaitakin, mutta pysäyttävät pohtimaan elämää. Lämmin kiitos kauniista sanoistanne ja viesteistänne! 😊

Päätin pohtia tällä kertaa teidän kanssanne coachaavaa aihetta, jota myös sivuttiin aamun palaverissa – nimittäin mikromuutoksia.

Suurinkin muutos rakentuu pienistä askeleista. Pienistä oikeansuuntaisista teoista ja tekemättä jättämisistä, joita emme melkein huomaa, mutta joiden toistot ja kertymät liikauttavat mannerlaattojamme.

Muutosta miettiessä ei kannata pyrkiä tavoitteen kanssa kerralla kymppiin. Sen sijaan voi pohtia, miten ja minkä asioiden pitäisi muuttua, että sinun arviosi tilanteelle asteikolla 4–10 voisikin olla kuutosen sijasta seiska tai kasi. Mieleesi tulee ehkä pieniä, konkreettisia asioita, jotka tuntuvatkin suuren haasteen sijasta ihan tehtävissä olevilta.

Pienissä muutoksissa – pienessä kyllässä tai eissä – on se ihanuus, ettei koskaan tapahdu isoa shiftiä tai isoa mokaa kerralla. Uutta asennetta ja toimintatapaa voi rauhassa makustella, ottaa askeleita myös taakse ja miettiä suuntaa uudelleen. Tanssia eteen ja taakse. Omaan tahtiisi.

Coaching-prosessien hienous on monesti juuri pienten muutosten todistamisessa ja peilaamisessa takaisin asiakkaalle. – “Viime kuussa puhuttiin tästä ja tästä, ja nyt sä justiin kuvasit, että olit toiminut uudella tavalla”. “Se on muuten ihan totta, en tullutkaan ajatelleeksi. Kyllähän mä tosiaan pystyin siihen, vaikka en nähnyt aiemmin ratkaisua.”

Kun kokeilet uutta pelkän kelaamisen sijasta, saat tietoa ja kokemuksia, joille voit perustaa seuraavan ja sitä seuraavan askeleen. Ennen kuin huomaatkaan, oletkin kulkenut jo hyvän matkaa ja itsekin löytänyt itseäsi uuden ääreltä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *