52. Mamma mia ja sukupolvien ketjut

Katselin tänään Mamma Mia! Here We Go Again -jatko-osan. Jestas, mikä leffa! 😭 Olin nähnyt sen teatterissa ja teki mieli katsoa se uudelleen, kun se tällä viikolla julkaistiin Netflixissä.

Lily James nuorena Donnana on järisyttävän ilahduttava ja ihastuttava, mutta myös muut ennestään tutut roolihahmot ovat mahtavia.

Tässä elokuvassa, kuten ykkösosassakin, on myös valtavan kauniita ja tunteikkaita kuvauksia äidin ja tyttären rakkaudesta ja yhteydestä. Itkin taas silmät päästäni sitä kauneutta katsoessani.

Pohdin tätä äitiyden ja sukupolvien ketjun aihetta jo muutama päivä sitten, mutta en uskaltanut kirjoittaa siitä.

Minulla ei ole omia lapsia, enkä olisi koskaan nuorempana ollut äitiyteen valmis. Mieheni lasten turvallisena aikuisena olen kuitenkin saanut olla. Näin nelikymppisenä pitäisi kuitenkin tietää, haluanko elämäni aikana antaa tälle edes mahdollisuutta.

Monen muun elämässä asia on ehkä yksioikoisemmin kyllä tai ei. Kotiväkivallan keskellä kasvaneelle naiselle, jolle äidin ja tyttären suhde edustaa – omana syväkokemuksena – elämän suurinta kipua, surua ja hylkäämistä, asia on monikerroksisesti älyttömän hankala.

Tavallaan tuntuisi väärältä aikuisena orpona antaa elämä lapselle, jolla ei olisi omasta suvustani laajempaa rakkauden verkostoa, joka niin monille muille on onneksi kauniilla tavalla itsestäänselvä. Samaan aikaan lapsi olisi ehkä rakastetumpi ja tuetumpi kuin moni tässä maailmassa.

En halua sanoittaa keskeneräisiä ajatuksiani tähän enempää, kun ne eivät ole siihen valmiita. Kuitenkin tämäkin taitaa olla yksi hyvinvoinnin ja voimaantumisen vuoteni syväteemoja, joten sanottakoon siitä tämän verran ääneen.

Onneksi hyväsydäminen ja turvallinen aikuinen on mahdollista olla silloinkin, vaikka kynnys vanhemmuuteen jäisikin itselle liian korkeaksi. Siinäkään en olisi yksin, sillä meitä ohuessa rakkaudessa kasvaneita riittää tässä maailmassa.

Jos saamme turvallisina aikuisina itsellemme hoivattua ja rakastettua itsemme suunnilleen ehjiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi, sekin on jo paljon.