56. Unet muutoksen viestintuojina

Tänään ajattelin kirjoittaa unista ja siitä, mitä ne voivat viestittää meille elämämme käännekohdissa.

Minusta on mukavaa ja jopa ihanaa nähdä unia. Painajaisia en muista juuri nähneeni, jos sellaisiksi ei lasketa unia, joissa olen juossut jotakuta karkuun tai piiloutunut jonkin uhkaavan tilanteen takia.

Jokin pelottava uneni on muistuttanut Twin Peaksin tunnelmia, Rockyn bambumetsätakaa-ajoja tai pilvenpiirtäjien panttivankidraamoja. Niidenkin unien olen kokenut heijastelevan kiinnostavalla tavalla arjen ihmissuhteideni ristiriitoja.

Kerran minua on unessani jopa ammuttu, kun olin valmis lopettamaan pakenemisen ja sanoin, että anti tulla sitten. Ampuja oli eräs entisen elämäni ihmisistä, jonka kanssa minulla oli usein vaikeaa. Sen jälkeen en ole häntä kyllä unissani (tai muutenkaan) nähnyt.

Monet kauniitkin unet unohtuvat heti herättyä, mutta nuo unet muistan varmaan aina. Joskus unissa sekoittuvat hauskasti myös eri elämänvaiheiden ihmiset ja miljööt. Työkaverit saattavat seikkailla yhden yön verran ala-asteen koululla tai mitä milloinkin.

Hauskalla tavalla hämmentävintä on ollut olla unessa päätä pahkaa rakastunut henkilöön, jota arjessa inhoaa. Sen uneni jälkeen on ollut vaikea olla kokematta ainakin hieman symppikseksi erästä ylimielistä espanjalaista formulakuskia – toki espanjan opiskelukin on tätä sympatiaa varmasti lisännyt.

Unissani minä usein lennän. Räpytän käsiäni, nousen ilmaan ja liitelen maisemien yllä. Se on minusta ihanaa. Se liitely muistuttaa Tyttö Pariisista -elokuvan (ranskaksi Une hirondelle a fait le printemps) alkutunnarin kamera-ajoja.

Vaikka uniaan ei syvällisesti lähtisi tulkitsemaankaan, muutoksen keskellä on hienoa, kun jokin ehkä pitkäänkin kestänyt pattitilanne unessa ratkeaa. Löytyy uusi, jämäkämpi tai pehmeämpi asenne, joka heijastelee myös arkiminässä tapahtuneita muutoksia.

Unista tulee vielä mieleen saksalainen kirja Der kleine König Dezember, jossa pieni satukuningas otti lokerikostaan aina jonkin pienen unilaatikon, jonka hän illalla avasi ja kävi unille sitä katselemaan. Olisi kyllä kiva, jos ihanimmat unensa voisi katsella tilauksesta yhä uudelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *