62. Mikä sinulle on totta ja oikein?

Siitä tietää löytäneensä aidosti oman polkunsa, kun valmiita vastauksia ei ole tai tarjotut oletusratkaisut eivät tunnukaan hyviltä ja omilta.

Saatamme huomata, että vaihtoehtoja onkin useampia kuin yksi tai kaksi – tai ehkä on mahdollista keksiä jokin kolmas vaihtoehto, joka yhdistää parhaat puolet ykkösestä ja kakkosesta ja luo jotakin aivan uutta. Minulla on ollut nyt erinäisiä tilanteita, joissa olen huomannut tätä pohtivani.

Olin teatterissa porukan mukana katsomassa näytelmää, jonka koin itselleni niin hankalaksi, etten kokenut voivani palata saliin väliajan jälkeen, vaikka aikuisen “pitäisi pystyä” katsomaan loppuun näytelmä, jonka muutkin katsovat. Piti miettiä, kenen tunteet asetan etusijalle, omani vai jonkun toisen? Ja missä se raja menee?

Oletko sinä ollut vastaavassa tilanteessa, miten sinä toimit silloin?

Jos meillä on syvään juurtuneet mallit siitä, ettei rajoillamme ja tunteillamme ole väliä, silloin edelle menee aina joku muu. Silloin me turrutamme huolemme ja harmimme, jottei muilta menisi päivä pilalle ja jotta meidät hyväksyttäisiin. Olisiko väärin, itsekästä tai uhmakasta, jos sanoisimmekin ei?

Yrittäjän taipaleella saattaa myös oivaltaa, että paras vaihtoehto olisi kehittää jokin aivan uusi, ennakkoluuloton ja rohkea vaihtoehto, tuote tai palvelu, jota muut eivät ole keksineet ja tuoneet markkinoille. Samalla on nopeasti sen pohdinnan äärellä, että saako oma erilainen ja outokin näkemys ja idea olla sellaisenaan oikea ja arvokas? Vai pitäisikö keksiä jotain, mikä sopii siististi valmiisiin lokeroihin?

Olen muutoksissani ollut monta kertaa sen kysymyksen äärellä, että onko minulla oikeutta ja rohkeutta pitää kiinni omasta oikeastani, vaikka se näyttäytyisi muille erikoisuuden tavoitteluna tai vastarannan kiiskeytenä? Saanko tuntea ja kokea omalla tavallani?

Minulle on iso ja kauniskin asia, että tässä elämänvaiheessani saatoin istua yksin tunnin teatterin lämpiössä samalla varmana siitä, että minua rakastetaan juuri sellaisena kuin olen – vaikka ehkä hölmöstikin teatteririitelystä hämmentyneenä.