63. Elämänmuutoksen sosiaalinen ulottuvuus

Tänään juttelin muutaman yrittäjäkollegani kanssa elämänmuutoksesta ja siitä, että isot elämän käännekohdat usein muuttavat myös ihmissuhteitamme.

Kun lähdemme kohti jotakin visiotamme uudesta tai meidät sysätään sitä kohti, kaikki lähellämme eivät hyväksy uusia valintojamme. Raiteet ja resiina ovat tässä, etkö voisi vaan veivata?

Ehkä alamme liikkua, luovumme päihteistä, tulemme uskoon, sanomme kaltoinkohtelulle tai entiselle elämälle ei, oli se meistä hyvä tai huono idea, mutta kuitenkin ainoa jäljellä oleva vaihtoehto. Ehkä löydämme rakkauden tai eroamme, perustamme perheen, jäämme leskeksi, vaihdamme työpaikkaa, jäämme työttömiksi tai muutamme toisaalle.

Muutos voi olla monenlaista, mutta silti ainoa asia elämässä, joka on varma ja johon voi luottaa. Voimme taistella sitä vastaan tai liittoutua sen kanssa siten kuin voimme.

Samalla joku uusi tai vanha tuttavuus näkee meidät rohkaisevin, raikkain silmin ja koemme ehkä isompaa kohtaamisen iloa kuin koskaan. Sellaisina kuin me aidosti olemme, sellaisina kuin meistä on tulossa – siinä seikkailun ja elävyyden herkullisessa rajapinnassa.

Vaikka hakisimme muutosta ja löytäisimme muutosmyllerryksen myötä tasapainomme ja uuden, hyvän normaalimme, muutos tarkoittaa väistämättä myös jostakin luopumista ja luopumisen surun kohtaamista.

Osittain joudumme luopumaan sellaisista puolista itsessämme, joista olemme tykänneet ja joissa olemme nähneet kauneutta. Ikävöimme menneitä ja opettelemme hyväksymään muutosta osana elämää, antamaan anteeksi itsellemme ja muille, laskemaan irti ja elämään tänään niin täydesti kuin osaamme.

Samalla tunnemme helpotusta ja riemua kaikesta uudesta, mitä olemme saaneet – syvemmästä itsetuntemuksesta ja uusista ihmissuhteista, vaikka rakkauteenkin limittyy ilo tästä päivästä ja jonkinlainen haikea suru siitä, että mikään ei ole ikuista.

Toisaalta juuri se tekee tästä päivästä kauniin ja elämisen arvoisen. Emme ole tänään eilisessä, emmekä koskaan huomisessa. Itsellemme ja läheisillemme merkityksellisiä asioita me voimme aina tehdä vain tänään. Nyt.

Mitä sinä teet juuri nyt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *