64. Suhteessa/suhteesta kasvamisesta, rehellisyydestä ja maisemareiteistä

Meillä ei ole kasvua ja muutosta ilman, että avaamme lukitut vastaukset, kyseenalaistamme ne ja katsomme, mitkä ovat meille hyviä vastauksia jatkossakin ja mitä uutta ehkä tarvitsemme.

Mukavuuden halusta emme voi – onneksi ja valitettavasti – loputtomasti pitää lukittuina vääriä vastauksia. Elämä kuljettelee meitä paikkoihin, joihin koitamme kotiutua mutta joista matka jatkuu, jos emme olleetkaan vielä perillä.

Minä suren sitä, että minulla kodin etsiminen vei niin kauan. Väärissäkin syleissä halusin olla perillä, mutta tie kutsui aloittamaan vielä kerran, vielä kerran ja vielä tämän kerran puhtaalta pöydältä. “Patojen murtumista, jotta elämä virtaisi, pidetään usein katastrofina”, sanoi joku viisas.

Nyt olen löytänyt mieheni sylistä kodin, jossa lähellä on vapautta ja tilaa kasvaa. Silti kaiken kyseenalaistaminen lähellä lähtemisen sijasta tuo uudenlaiset haasteensa – ja haastaa rehellisyyteen siitä, mitä tältä päivältä ja elämältä toivoo. (Tässä on tärkeä myös yhteinen suunta ja unelma, joista karkauspäivänä kirjoitin.)

Olen rakentanut mieheni kanssa 8 vuotta kotikulttuuria, jossa kaikesta voi puhua, mutta kaikesta ei tarvitse. Oma aito totuutensa pitää voida sanoa, vaikka se voisi loukata – silti pyrkimättä loukkaamaan. Joskus pitää puhua niin totta, että se voisi johtaa vaikka eroon – tai sitten se johtaa likemmäs kuin koskaan ennen.

Tämä yhteinen nytku-elämän määrittelyn vuotemme silti haastaa tätä arkea, kun olemme tottuneet hakemaan muutosta eri tavoin. Samalla luotamme siihen, että lähellä voi kasvaa yhteiseen suuntaan ja elämästä tulee vieläkin elävämpää ja kevyempää, kun löydämme hyvän nytkumme niin yrittäjinä, yksilöinä kuin yhdessäkin.

Muutoksen virrassa kuitenkin mitä vain voi tapahtua, samalla luotan siihen, että elämä kannattelee ja hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita – joskus hienompia kuin olisi osannut kuvitellakaan.

Erstens kommt es anders, und zweitens als man denkt. Ensinnäkin asiat menevät toisin ja toiseksi kuin ajattelee, tuumaavat saksalaisetkin.

Matkalla ollaan ja aika näyttää millainen maisemareitti ja millaista porukkaa tällä pätkällä on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *