65. Ystävyys ei katso ikää

Kysyin tänään ideaa päivän aiheeksi eräältä ystävältäni ja hän toivoi pohdintaa sukupolvien välisestä ystävyyydestä. Se onkin myös minulle läheinen aihe, joten kirjoittelen siitä muutaman rivin.

Kun kulkee maailmalla mieli ja sydän avoinna, ystävyyttä voi löytää odottamattomista paikoista. Lyhyenkin kohtaamisen jälkeen joku voi jäädä elämän ajaksi rinnalle kulkemaan, vaikka luottamuksen syventyminen vie myös oman aikansa – niin kuin sen kuuluukin.

Minulla on ollut paljon eri-ikäisiä ystäviä. Yksi parhaista ystävistäni oli minua yli 40 vuotta vanhempi saksalaisherra, johon tutustuin parikymppisenä. Monista ilmeisistä eroavaisuuksistamme ja välimatkasta huolimatta meillä oli kaunis, älyllinen yhteys, joka säilyi hänen kuolemaansa saakka. Hänen elämässään oli tila minulle ja minun elämässäni hänelle.

Puhun usein lasten ja vanhempien tai isovanhempien välisestä aikuisesta ystävyydestä. Vaikka siitä eivät kaikki saa tai ehdi elämässään nauttia, se on mielestäni kauneimmista asioista silloin kun se on mahdollista.

Maria Akatemian ihastuttava Marjatta Grahn sanoi eräässä tilaisuudessa kuitenkin lohdullisesti, että meille kaikille tekee hyvää ystävystyä eri sukupolviin kuuluvien ihmisten kanssa, sillä suhteessa lapsiimme tai vanhempiimme olemme usein liian lähellä mallittaaksemme heiltä sitä, keiksi me kukin olemme kasvamassa.

Muistan hänen pohtineen myös sitä, että kussakin ikävaiheessa, myös vanhuudessa, on oma kauneutensa ja arvokkuutensa. Ehkä juuri sukupolvien välinen ystävyys on yksi parhaista tavoista jakaa tätä iän myötä karttuvaa viisautta. Tässäkin asiassa näkemällä toisemme voimme nähdä myös itsemme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *