66. Läheisriippuvuus ei ole kaunis asia

Katselin pari iltaa sitten Mikko Kuustosen ja Hanna Brotheruksen Kimpassa-ohjelmaa, jossa Jutta ja Juha Larm kertoivat rakkaudestaan ja syvästä yhteydestään ja tuumasivat siinä sivussa, että ovat toisistaan nykyisin ihan ‘läheisriippuvaisia’.

Läheisriippuvuus on hankala sana, joka on vuosien varrella sekoittanut paljon rakkauskäsityksiäni ja jonka oikea määrittely on muuttanut käsitykseni rakkaudesta. Olin nuorena ylpeä siitä, että en tarvinnut ketään, enkä siis ollut ‘läheisriippuvainen’.

Hyvää tekevässä rakkaudessa on kaunis asia olla niin vahvasti ja symbioottisesti sidoksissa läheisiinsä, ettei omaa elämää olisi ainakaan samanlaisena ilman heitä. Tämä ei ole kuitenkaan ‘läheisriippuvuutta’.

Vaikkapa Anonyymien alkoholistien käyttämässä merkityksessä läheisriippuvuus (co-dependency) tarkoittaa riippuvuusoireista kärsivän henkilön läheisen erilaista sietämis- ja mahdollistamiskäyttäytymistä. Sitä kun läheinen on taas kännissä tai aina töissä, ja muut koittavat siinä jotenkin pärjätä ja kulkea varpaillaan, kuitenkaan terveellä tavalla vaatimatta läheistään tilille siitä, että hän asettaa riippuvuutensa hyvinvoinnin ja rakastavan yhteyden edelle.

Läheisriippuvainen hakee syytä sivuutetuksi tulemiseen itsestään. “Jos minä vain osaisin paremmin miellyttää ja sietää, niin tuo ei joisi tai raataisi itseään uuvuksiin.” Riippuvainen saattaa sysätä syyn ja vastuun läheiselleen ja läheinen taas syyllistää itseään, eikä kukaan katso peiliin ja näe asiaa selkeästi niin, että aikuisella ihmisellä on vapaus ja vastuu asettaa hyvät, terveet rajansa sekä kantaa täysi vastuu toiminnastaan. Tämä vastuu on aikuiselle myös jätettävä, eikä sitä saa hyysätä häneltä pois.

Tämä ei ole tyhjentävä määritelmä läheisriippuvuudelle, mutta saatte ehkä kiinni siitä, että arjessa termiä käytetään kahdesta jopa vastakkaisesta asiasta tavalla, joka pohdintani mukaan lisää rakkaudettomuudessa kipuilevien yksinäisyyttä, kun he hokevat itselleen, ettei läheisestä tai läheisyydestä saisi tai kuuluisikaan olla riippuvainen – samalla lempeä ja lämmin läheisyyteen juurtuminen on elämän ihanimpia ja säröjämme ehjäävimpiä asioita.

Rakkautta on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *