70. Mikä sinut sytyttää?

Elätkö sinä unelmaasi? Oletko sinä itsellesi unelmiesi arvoinen? Parhaiten tätä voi tarkastella kirjoittamalla kaksi listaa: toinen unelmistasi ja toinen siitä, mihin aikasi kuluu tällä viikolla, tässä kuussa, tänä vuonna. Miltä listojen vertailu sinulla näyttää?

Omia rajoittavia uskomuksiaan taas voi ruotia kirjoittamalla unelmiensa viereen perustelut sille, että miksi nyt ei voi tai miksi nyt ei ole oikea aika. Onko kirjoittamasi totta? Olisiko kuitenkin jokin, pienempi tapa ottaa arkeesi unelmiesi tuntuisia mausteita?

Suosikkikirjailijoihini kuuluva Robert James Waller sanoi Turning of Fifty -kolumnissaan, että itselle merkitykselliset asiat voi tunnistaa kuulostelemalla sitä melkein salaista kuiskausta, joka sanoo, että “tämä on mun juttuni” (tai miksei myös: “tämä on mun ihmiseni”). Waller neuvoo tekemään niitä asioita lisää, täyttämään elämän niillä. Minusta se on hyvä neuvo.

Elämässä tilanteet kuitenkin muuttuvat ja vanhat unelmat eivät aina ole ajankohtaisia, mutta niistä voi silti olla iloinen. Muutos kuitenkin tekee välillä vaikeaksi tietää, että minkä asioiden muisteleminen riittää ja mille tekemiselle pitäisi varata aikaa kalenterista. Sen voi kai useimmiten tietää vain kokeilemalla.

Itse sytyn yleensä kaikkein herkimmin, jos kohtaan valoisan, kiinnostavan ihmisen, jolla on terävä mieli ja sujuva ulosanti. Muita varmoja sytyttäjiä ovat meren pauhu, moottorimelu, g-voimat, tenorilaulu ja kaikenlainen luovista, hyvistä ideoista tuumasta toimeen ryhtyminen, etenkin hyvässä seurassa.

En voi silti väittää, että minäkään saisin näitä aina vaalittua tekemisen tasolla niin paljon kuin minusta olisi hyvä. Nytku-arjessa näiden todeksi eläminen voisi olla paikallaan sisällyttää omaan kalenteriin ja vuosisuunnitelmaan.

Anna itsesi syttyä ja sytytä ihmisiä ympärilläsi. Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka antavat liekkinsä roihuta ja valonsa liekehtiä. Kynttilöitä on pidetty vakan alla jo riittävän pitkään, nyt on aika kokeilla jotakin uutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *