72. Pysähtymisen ja viisaiden valintojen aika

Tämä hetki muistuttaa minulle nyt monella tapaa suurta elämänmuutosta. Olemme tilanteessa, jossa emme näe kovin kauas, mutta eteenpäin on silti mentävä. Samalla tiedämme, että jokainen päivä ja jokainen valinta rakentaa jollakin tavalla tulevaa.

Olen kohta kahden viikon ajan siirtänyt kaikki menot, jotka on voitu siirtää. Olen käynyt kahdessa palaverissa, kahdesti kaupassa ja metsälenkeillä. Useimmat palaverit on hoidettu yhtä sujuvasti verkossa ja puhelimitse. Oma työni tätä tukee, joten valinta on ollut helppo.

Jos pohdin syvemmin, miksi koen tämän niin tärkeäksi, niin tämä taitaa osua minussa samaan kohtaan, jolla aiemmin huolehdin selviämisestäni väkivallan varjossa. Toimin niin viisaasti kuin suinkin, jotta minä ja läheiseni olisimme turvassa eikä minun ole vaikea vetää rajaa ja sanoa ei mille tahansa, mikä sitä uhkaa.

Kaikenlaisilla elämän kriiseillä on myös erityinen taipumus näyttää meille, mikä on oikeasti merkityksellistä. Mitkä arjen murheista, haasteista ja tavoitteista jäävät voimaan ja mitkä putoavat pois elämän rajallisuuden äärellä?

Entä jos eläisin enää kuukauden, mitä haluaisin sanoa tai saada aikaan? Tätä huomasin pohtivani eilen nukkumaan mennessä. Vaikka en murehdi liikaa, tämä kysymys herättelee olennaisen äärelle. Mikä olisi sinun vastauksesi?

Samalla tiedän, että nyt jos koskaan valoisat, toiveikkaat ajatukset ja toinen toisiimme tukeutuminen ovat tarpeen. Tarvitsemme hyvää ihmisyyttä ja viisaimpia valintoja, joihin me kukin kykenemme. Lupasin aamulla myös järjestää Lempäälän yrittäjäporukalle virtuaalikahvit, jotta voimme kohdata ja tukea toisiamme myös tässä toisenlaisessa arjessa. (Jos sinä kaipaat myös virtuaalista kohtaamisryhmää, laita minulle viestiä. Järjestetään sellainen.)

Olen sanomattoman hyvilläni siitä, että meissä ihmisissä on ilmeistä ja epäilmeisempää toimintatarmoa, kun on toiminnan aika. Mitä tiukempi paikka, sitä enemmän voimaa, rohkeutta ja rauhaa me voimme itsestämme löytää ja sitä syvemmin ihmisyyden äärellä me voimme toisemme kohdata.

Hiljaisten siltojen lempilausettani lainatakseni:
Go well, my children. There is so much beauty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *