75. Muutos on mahdollista

Olen elänyt muutoksen äärellä koko aikuisikäni ja yli kymmenen vuotta sitten luopunut entisestä elämästäni ja aloittanut alusta uudelleen.

Moni on vuosien varrella sanonut, ettei itse pystyisi tai olisi pystynyt selviämään tiukoista paikoista ja on kummastellut sinnikkyyttäni mennä eteenpäin. Olen aina uskonut, että meistä ihmisistä löytyy ihmeellistä voimaa ja kykyä pärjätä, kun tilanne sitä vaatii.

Me kykenemme muuttumaan, kun meidän täytyy – toki jotkut joskus myös vapaaehtoisesti. Me kykenemme miettimään yhteistä hyvää, vaikka se rajaisi etujamme tai vapauttamme. Minussa tämä herättää suurta iloa ja toivoa ihmisyyden puolesta. Nytkin jo me olemme kyenneet moniin pieniin ja isompiin muutoksiin, jotka meistä ovat tuntuneet oikeilta, vaikka ennalta emme olisi ehkä uskoneet tätä mahdolliseksi.

Meissä on valtava muutoksen ja hyvyyden voima, pidetään siitä yhdessä kiinni. Tämä aika vaatii ja haastaa meissä olevaa aikuisuutta ja johtajuutta – meillä on tilaisuus astua esiin ja myös tukea toisiamme siinä, mikä meistä on oikein. Näistä linjauksista emme aina ole samaa mieltä, mutta teemme nyt mitä vain, joku tukee ja joku ei.

Brené Brown sanoo Daring Greatly -kirjan Man in the Arena -sitaatistaan, että hän ottaa vastaan palautetta oikeastaan vain niiltä, jotka ottavat vastuuta ja panevat itsensä likoon, ei niinkään niiltä, jotka katsomosta huutelevat, että miten olisi pitänyt toimia, mutta jättävät toimimatta.

Meillä jokaisella on omat haasteemme ja voimavaramme, ja niille on annettava aikaa ja tilaa. Vaikka muutos voi tapahtua nopeasti, siihen juurtuminen vie aikaa.

Mietin, millaisia ilmaisia ryhmäkokoontumisia ensi viikolla voisin järjestää, jotta voisimme kohdata toisiamme uusien ajatusten äärellä. (Olen seissyt kynnyksellä pitkään, rohkenematta avata videoyhteyttä – tämä on minulle merkki, että nyt on sen aika.) Postilaatikkoni on myös auki, jos haluat vaihtaa muutaman sanan.

Koko elämäni jotenkin tosi yksin ja uhmakkaastikin kasvua kohti räpiköityäni huomaan olevani äkkiä tilanteessa, jossa koko maailma jakaa samankaltaisen kasvun ja viisauden kaipuun ja haasteen. Siinä on jotain tosi kaunista ja toivoa herättävää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *