80. Monialayrittäjyyden sittenkin mehukas sillisalaatti

Olen tällä viikolla löytänyt itseni monta kertaa sen ajatuksen ääreltä, että sillisalaattiyrittäjyydeksikin kutsuttu monialayrittäjyys on sittenkin aika hienoa.

Yrittäjyyskeskusteluissa yhden vastauksen lukitsemattomuus on usein kääntynyt päättämättömyydeksi ja liiketoiminnan heikoksi fokukseksi, mutta oivallan nyt, että sillisalaatti on samalla ihanan joustava ja vikasietoinen tapa yrittää.

Jos yhdellä toimialalla kysyntä äkisti hiljenee tai liiketoiminnan edellytykset muuttuvat, on mahdollista siirtyä sulavasti kehittämään palveluja ja tuotteita toiselle toimialalle. Näin liiketoiminta pysyy liikkeessä ja talouteenkin voi itse enemmän vaikuttaa.

Monialaisuus antaa yrittäjälle tilaisuuden toteuttaa useampia osaamisalueitaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Samalla täytyy muistaa, että riittävä fokus ja keskittyminen ovat kuitenkin tärkeitä, jotta huomio ei hajaannu niin laajalle, ettei itsekään oikein tiedä, mitä on tekemässä.

Tämä pätee etenkin paikkariippumattomilla palvelualoilla, joilla osaamispaletti voi olla laaja. Kivijalkayrittäjyydessä vastauksen lukitseminen ja tarjonnan rajaaminen voi yhä olla ainoa järkevä tapa toimia.

Yksi monialayrittäjyyden arkisista pohdinnan paikoista on aina uusille ihmisille esittäytyessä päättää, että minkä näkökulman tekemiseensä kulloinkin nostaa esiin. Itsekin olin tämän kanssa useinkin hämmennyksissä, kunnes oivalsin, että kaikki osaamiseni yhdistää eri tavoilla viestintää ja valmentamista ja erityisesti sanallistamisen ja viestin kiteyttämisen tulokulmasta.

Miltä sinun sillisalaattiyrittäjyytesi näyttää ja mitä hyötyä ja haittaa siitä sinulle on ollut? Millaisena näet nyt liiketoimintasi tulevaisuuden?