84. Myönteisyyden tummat tanssit

Tämän päivän haastattelussa pohdimme vieraani kanssa myönteisyyden merkitystä muutoksessa. Postaan haastattelusta lähipäivinä tarkemmin, mutta teki mieli kirjoittaa muutama oma, ehkä hieman erilainenkin pohdinta myönteisyyden ja kielteisyyden tummista tansseista.

Olen taistellut elämäni vaikeuksien kanssa vuosia, jolloin muutoksestani kertominen on myös (mitä ilmeisimmin) näyttänyt joskus surussa ja kielteisyydessä vellomiselta. Kun työstää tummia asioita, on puhuttava tummuudesta, vaikka mielessä olisi paljon toivoa ja valoa.

Olen usein käyttänyt tästä liukuvärjätyn palapelin metaforaa. Jos oman elämän palapeliin tulee seuraaville riveille tummia paloja, ne täytyy latoa ensin, jotta voi kymmenen tai sadan rivin päästä latoa värikkäämpiä paloja. Jos joku tarjoaa keltaista palaa, sen voi ottaa odottamaan, mutta rakennettavaan riviin se ei ehkä sellaisenaan sovi.

Omaan tummuuteensa suostuminen on joskus rohkein ja myönteisin valinta, jonka voimme itsemme hyväksi tehdä. Meidän täytyy ottaa se askel kulkeaksemme pikkuhiljaa kohti valoa, vaikka pilvet olisivat sillä hetkellä synkkiä ja ehkä pelottaviakin. Metsän takana kajastavan valon aavistuksen äärellä olemme aika usein yksin, mutta kun luotamme sisimpäämme, tiedämme liittoutuvamme sinnikkyyden, myönteisyyden ja toivon kanssa.

Vain sinä tiedät, mikä ovatko sinun ajattelusi liukuvärit keskimäärin myönteiseen vai kielteiseen kallellaan ja mitä se sinulle merkitsee. Kuljetko kohti uusia pettymyksiä vai luotatko siihen, että sinun onnesi voi kääntyä, ehkä piankin?

Tykkään valtavasti ihmisistä, joiden kanssa elämän liukuvärit saavat olla läsnä, vaikka asiat olisivatkin jo hyvin tai vielä enemmänkin kesken. Jotka ymmärtävät, että palapeliään ei voi jälkikäteen pyyhkäistä auringonkukankeltaiseksi, vaikka se itseäkin houkuttaisi. Tummat rivit ovat silloin osa tarinaamme, jonka kanssa näkyväksi tuleminen vaatii rohkeutta ja viisaita valintoja yhä uudelleen.

Valossamme saa olla pimeää ja pimeässämme valoa ja se voi kaikki olla osa omannäköistämme, hyvää elämää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *