85. VIDEO: Taide ja kulttuuri inspiraation lähteinä

Maanantaina minulla oli ilo syventyä tunniksi juttelemaan valmentajakollegani Liisi Petterssonin kanssa taiteen, musiikin ja oopperan kohottavista voimista. Mikä olisikaan nyt ihanampi tapa viettää aikaa hyvässä seurassa.

Liisi rakastui oopperaan laulutuntien myötä jo nuorena ja minun elämääni ooppera livahti niin ikään nuorena aikuisena kuin varkain Puccinin ehkä kuuluisimman aarian sävelin. Oopperan lumoa ja erityistä kauneutta on joskus haastavaa pukea sanoiksi, kun se myös hieman väistää sanallista ilmaisua.

En maallikkona koe aivan niin selkeästi luovan varioinnin erityisyyttä, vaikka sitä osaan myös arvostaa ammattilaisten taidonnäytteenä. Erilaiset tulkinnat toisaalta mahdollistavat jonkin itselle ehkä vieläkin mieleisemmän version kokemisen.

Pohdimme Liisin kanssa myös sitä, että mikä itseisarvo on live-esityksillä, jotka muotoutuvat artistin hyppysissä täydellisen epätäydellisiksi tulkinnoiksi siinä ohikiitävässä hetkessä vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, eikä niitä voi esittää samanlaisina toista kertaa. Myös yleisö voi kohota yhdessä arjen yläpuolelle.

On mielenkiintoista pohtia taiteen ja kulttuurin luomista verrattuna niiden kuluttamiseen. Monella meistä on unelmia esim. laulamisesta, kirjoittamisesta tai näyttelemisestä, mutta saatamme päättää, ettemme osaa jo ennen kuin annamme luovuudellemme ja kokeilemiselle mahdollisuuden.

Millaisia luovia unelmia sinulla on? Oletko sinä tutkinut luovuuttasi ja omaa ilmaisuvoimaasi ja löytänyt siitä iloa ja merkityksellisyyttä elämääsi?

Katso video tästä: https://www.youtube.com/watch?v=wqP6Iy-2RR4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *