86. Lepoa epävarmuuden keskelle

Monta päivää olen pääosin lepäillyt ja touhuillut kotona hissukseen. Silti tuntuu, että lepo voisi tehdä nyt hyvää. Hiljaisuus ja somepaasto kutsuvat. Otan ne alkavan viikonlopun teemaksi.

Eilen oli taas kauppareissun vuoro. En olisi ajatellut, että joskus tulisi tilanne, jossa kaupassa käyminen ja sen “oikea ajoittaminen” voi stressata ihmistä näinkin paljon. Sekin on sujunut meillä onneksi yksissä tuumin, eikä mässyihin, lohturuokiin tai viinipöniköihin ole koettu vetoa. Viime viikolla kyllä hieman herkuteltiin synttärijuhlien nimikkeellä.

Olen pohtinut viime päivinä sitä, että tämä ei ole ensimmäinen kerta minun elämässäni, kun elän suuremman kaaoksen ja epävarmuuden keskellä.

En muista, miltä minusta nuorena viinanhuuruisessa kodissa tuntui. Veikkaan, että se ei tuntunut oikein miltään, kun ei tuntemiseen ollut varaa. Piti vain koittaa pärjätä. Koulu ja harrastukset olivat paikkoja, joissa asiani olivat hyvin. Koti taas ainoa, jossa eivät olleet.

Tämäkin on pärjäämisen ja sinnittelyn aikaa, mutta erona on se, että nyt kotiasiani ovat hyvin, eikä tässä arjessa kukaan halua toisilleen pahaa. Kotona ja läheisten luona on lupa levätä.

Maassamme ja maailmassamme on silti nytkin lukemattomia lapsia, nuoria ja aikuisia, joille juuri koti on pelottavin ja turvattomin paikka. Kun stressi ja epävarmuus kasautuvat kodin seinien sisäpuolelle, mikä on silloin paikka, jossa asiat ovat hetken hyvin ja uskaltaa pelotta hengittää?

Hämmentävää, mutta liiankin tuttua arkitodellisuutta useammille kuin toivoisimme.

Meille on nyt tärkeää opetella epävarmuudessa ja ei-tietämisessä lepäämistä ja läsnäolemista. Vaikka haluaisimme kiirehtiä lukitsemaan vastauksia, niiden aika ei ole vielä.

Pysähtyminen haastaa meitä jokaista eri tavoin – koti saattaa hiljetä ja maailma loitota kauas tai sitten vilkastua etäkoulun ja työpalaverien tiimellyksessä. Kodin lämpö ja läheisyys voivat lisääntyä tai sitten etäisyys voi kasvaa ja ristiriidat kärjistyä.

Oli tilanteesi millainen hyvänsä, toivon sinulle malttia ja lepohetkiä elämäsi keskelle. Vastauksia ja ratkaisuja löytyy, kun annamme niille aikaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *