89. Pienten askelten kertymät kantavat pitkälle

Katseltiin illalla monituntinen internetmarkkinointiwebinaari, jossa noin kymmenen tyyppiä kertoi näkemyksiään tästä hetkestä verkkobisneksen näkökulmasta.

Jokainen heistä sanoi, että nyt ei ole tauon ja vetäytymisen aika, vaan on tärkeää näkyä yleisöilleen ja luoda yhteyksiä kohti tulevaa. Tärkeä pointti oli kuitenkin myös, ettei nyt kannata lyödä lukkoon kauaskantoisia suunnitelmia, kun maailma muuttuu nopsasti.

Tuhannen taalan kysymys onkin, mikä on nyt sitä pientä, oikeansuuntaista tekemistä, josta matkan varrella kertyy isoja asioita? Mikä on sitä pientä tekemättä jättämistä, josta vielä kiität itseäsi myöhemmin? Miten sinä vastaisit näihin itsesi, perheesi, verkostojesi tai yrityksesi kannalta?

Pisinkin matka rakentuu pienistä askelista, joita otetaan peräkkäin tarpeeksi monta. Jos emme lähde liikkeelle, koska emme pääse perille nyt heti tai heti huomenna, emme koskaan pääse perille. Matka etenee vain matkaa jatkamalla.

Pienissä askelissa on se taika, että yhdellä tai sadallakaan askeleella emme yleensä voi kulkea kovin paljon harhaan, jos emme joudu eksyksiin tai kiipeliin. Voimme tutkiskella sopivinta tai ehkä maisemallisinta reittiä, joka meitä kutsuu – ja myös kääntyä takaisin ja tehdä uusia, parempia reittivalintoja.

On huolestuttavaa, että uutisten mukaan monet käsittelevät ja turruttavat pelkoaan ja epävarmuuttaan tekemällä nyt itselleen ja toisilleen hallaa tutuilla stressin purkamisen keinoillaan – mässyllä, viinalla ja riitelyllä. Huonojen valintojen tekemättä jättämiset olisivat tällöin ehkä isoimpia rakkauden tekoja, joihin nyt pystytään ja joiden vaikutus silti kantaisi pitkälle.

Sitoutuminen hyvän tekemiseen ja pahan tekemättömyyteen itselle ja muille sekä luottamuksen vaalimiseen vaatii nyt tietoista valitsemista ja haastaa meidän arvojamme. Näkyykö se, mitä sanot arvostavasi myös sanoistasi ja teoistasi?

Pidä nyt itsestäsi ja läheisistäsi oikein hyvää huolta, et voi tehdä sitä liikaa. Hemmottele myös itseäsi niin kuin huomioisit ystävää, jolla on rankkaa ja joka tulee luoksesi vierailulle. Mistä sinulle tulisi hyvä mieli ja mikä saisi sinut tänään tuntemaan itsesi rakastetuksi?