104. Uusien ajatusten aika

Olen viime päivinä miettinyt sitä, miten 1800-luvulla tehtiin todella paljon hienoja juttuja ja ajateltiin uusia ajatuksia, jotka muuttivat maailmaa – vaikka maailmansodat sittemmin myös sotkivat pakkaa aika huolella.

Mietin myös sitä, miten esimerkiksi Pariisi tai Lontoo olivat monien eri alojen tärkeitä keskittymiä, niin tieteellisesti, taiteellisesti kuin yhteiskunnallisestikin. Lukemissani elämäkerroissa suomalaiset taiteilijatkin, Sibeliuksesta Schjerfbeckiin, ovat suunnanneet apurahojen turvin keskieurooppalaisiin metropoleihin tai kauemmaskin.

Myös monet rakastamani italialaiset oopperasäveltäjät, taidemaalarit (ranskalaiset impressionistit) ja kirjailijat syntyivät ja elivät tuolloin. Suomessakin esimerkiksi valtavan kiehtova Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisö sai alkunsa ja tuotti monia kansallisia, ikivihreitä klassikoita, joiden voima on kantanut meidän päiviimme asti.

Noiden aikojen ja myös sotavuosien ajattelullinen ja ideologinen hierre ja epävarmuuden vuodet ovat selvästi synnyttäneet paljon hyvää ja ennakkoluulotonta uutta.

En malta olla siirtämättä ajatuksia tähän päivään ja pohtimatta, että mitä kaikkea tämä meidän käännekohtamme ja uusi alkumme saa aikaan, kun luovumme ainakin osin mukavuudenhaluisesta automaattiohjauksestamme ja lukituista vastauksistamme sekä etsimme uusia näkökulmia uusiin haasteisiin.

Miten voisimme yhdessä rohkaista toisiamme luomaan uutta ja ajattelemaan laajemmin? Esittää uteliaita kysymyksiä nopeiden vastausten sijasta?

Toisaalta tätä päivää eläessä ei koskaan tiedä, mitä kaikesta tulee, mutta eteenpäin on mentävä ja elettävä – historioitsijoiden ja jälkipolvien jälkiviisaat tulkinnat ovat luku sinänsä – nekin omanlaisiaan arvauksia siitä, että mitä kukakin meinasi ja tuliko sitä mitä piti vai jotakin ihan muuta.

Vaan sitä tämä elämä, etenkin muutoksessa kai aina on, hyviä aikomuksia, parhaita arvauksia ja vasta muotoutuvalla tiedolla toimeen tarttumista – syntyy mitä syntyy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *