114. Miten kasvetaan ihmiseksi, joka olisimme voineet olla?

Olen taas saman kysymyksen äärellä, jota olen kysynyt itseltäni kauan. Ymmärrän, ettei kysymys ole sellaisenaan realistinen tai hedelmällinen, mutta siinä on silti kriittisellä tavalla kyse omasta perusluonteesta, vahvuuksista ja potentiaalista.

Miten lahjansa ja kyvykkyytensä saa vapautettua kaikesta, mikä on pitkään niitä painanut alas?

Ymmärrän, että tämä pohdinta voi olla outoa, mutta voin vain todeta, että minulla ei ole aikuista identiteettiä ilman pitkäaikaisen trauman painolastia. Minä en lopeta vimmaistakin etsimistäni, ennen kuin löydän aikuisen identiteetin, jossa olemiseni on keveintä, vahvinta ja vapautuneinta.

Minussa on varaa vielä paljon enempään. Haluan tietää, mihin kaikkeen minusta on.

Olin rohkea lapsi, joka rakasti esiintymistä ja lauloi paikallisbusseissa ja koulun juhlissa. Teini-iässä lyyhistyin taakkani alle ja minusta tuli “hiljainen ja rauhallinen”. Vuosikymmeniä käytin energiani pärjäämiseen ja elämästäni hengissä selviämiseen. Pahoinvoinnin karsimisen aloitin kolmikymppisenä. Nyt nelikymppisenä haluan käyttää vapautuneen energiani kukoistuksen tutkimiseen.

Nuoruudesta mukanani on laululinnun lisäksi pelokas nurkassa kyhjöttäjä, jonka olemassa olon itsekin usein unohdan. Aikuista kukoistustani rakentaa siis neljän kopla: laululintu, pelokas kyhjöttäjä, aikuinen tuumastatoimettaja ja aikuinen hissukka, joka on tottunut antamaan suunvuoron muille, jos muilla on isompi hinku esille.

Laululintu ja tuumastatoimettaja haluaisivat vetää hommat maaliin tosta noin vaan, mutta niiden pitää kuunnella kyhjöttäjää ja hissukkaa. Eri asia, että mitkä osat tästä tarvitsee julkisesti pitää esillä, mutta itsereflektiossani kaikkia on kuultava. On löydettävä tapa loistaa, jossa kyhjöttäjä ei ole liian kovilla, koska minun hyvinvointiani ei ole ilman sisäisen hentouteni hyvinvointia. Kokeilin nuorena hyppiä elämän benjiä ilman narua – ei toiminut.

Miten voin kasvaa suunnilleen siksi ihmiseksi, joka minä voin olla? Pitääkö jarruletkut katkoa kokonaan vai onnistuuko se hienosäädöllä?

Tuhannen taalan kysymys, johon vastaus tulee olemaan vähintään tsiljardin arvoinen.