115. Huippu-urheilijoiden henkiset peruspilarit

Olen viime aikoina lukenut Christina Forssellin kiinnostavaa Huipulle-kirjaa, joka käsittelee henkistä valmentautumista urheilussa. Vaikka omat tavoitteeni eivät liity urheiluun, moni kirjan ajatus on puhutellut minua ja ajattelin jakaa teille muutamia niistä.

Listan ensimmäisenä on “Vahva huippu-urheilijan identiteetti, joka on sidoksissa houkuttelevaan, inspiroivaan unelmaan”. – Meidän on tiedettävä, kuka haluamme olla, mihin pyrimme ja aktiivisesti tahdottava lähteä matkalle kohti sitä.

“Selkeät arvot, periaatteet sekä käsitys omista vahvuuksista ja kriittisistä kehittymistarpeista” – Tärkeä, mutta samalla meille haastava itsetuntemuksen paikka. Miksi teen, mitä teen? Missä olen hyvä ja missä kannattaa pyrkiä kehittymään? Mitä rajaan pois?

“Intohimoinen sitoutuminen ja nöyrä suhtautuminen harjoitteluun ja kehittymiseen” – Otetaan homma tosissaan, pannaan itsemme likoon ja tehdään myös sinnikkäästi töitä.

“Korkean laadun vaatimus harjoittelun ja kaiken toiminnan suhteen itseä ja lähitiimiä kohtaan” – Tämä tuntuu itsellekin tooosi tärkeältä: tehdään kunnolla, kun tehdään ja vaaditaan myös aidosti tarpeeksi. Ihan kiva ei riitä, jos tehdään hyvää ja hyvin.

“Positiivisuus ja ratkaisuhakuisuus” – Lähdetään ratkomaan tilanteita ongelmien voivottelun sijaan. Aina on olemassa ratkaisu tai toinen, eri reitti.

“Virheet ovat oppimisen elinehto -asenne” – Voimme kehittyä vain kokeilemalla jotain, mitä emme ole ennen tehneet. Ensi kerralla voimme hienosäätää tekemistä eteenpäin. Olemme täällä oppimassa uusista tilanteista.

“Palautteen aktiivinen hakeminen ja hyödyntäminen” – Tätä piirrettä olen kokeneissa yrittäjäkollegoissa ihaillut, että he aina kyselevät vasttantulijoilta, että mitäs mieltä tällaisesta, ostaisitko? Ideat lähtevät lentoon vain keskustelemalla. ✈

“Arvostus muita ihmisiä ja kanssakilpailijoita kohtaan” – Kestävästi hyviä asioita syntyy kevyimmin ja parhaiten yhdessä ja hyvässä hengessä tekemällä.

Näiden asioiden ajatteleminen kerran ei riitä, vaan ne pitää juurruttaa osaksi jokapäiväistä, sinnikästä tekemistä. Hyvien asioiden kertymät ja arjen automaatiot saavat ihmeitä aikaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *