133. Elämän peilit ja tunteiden tulkit

Olen joskus sanonut, että ooppera ja tenorilaulu ovat pelastaneet minut oman elämäni sodilta ja pimeyksiltä. Osittain niin onkin. Niitä pelastajia on minulla kuitenkin paljon, paljon muitakin.

Minä näen valtavaa kauneutta ja kohottavuutta siinä, miten taiteen ja moninaisen luovan ilmaisun keinoin voidaan kuvata ja peilata ihmisenä olemisen kirjoa. Miten me voimme niistä kuvauksista nähdä vilauksen itseämme myös silloin, kun kukaan lähellämme ei sitä jotakin osaa tai ulottuvuutta meistä ymmärrä.

Itselleni iso metafora tälle ovat kirjaston hyllyjen suojissa salaa selailtavat elämän peilit, jotka kuiskivat toisten näkökulmien ja todellisuuksien mahdollisuudesta. Muistan, miten itsekin selasin Etelä-Haagan kirjastossa kirjoja, joita en olisi millään kehdannut lainata, koska kirjaston täti olisi nähnyt ne.

Yhtä lailla olen peilannut lehtijuttujen, elokuvien, musiikin, sarjojen ja näytelmien peileistä myös hyvää elämää, elämänmuutoksen mahdollisuutta ja rakkaudellista yhteyttä muihin.

Voimallisimmin oman elämäni yksinäisyyden ja kauneuden tuskan näen La Traviata -oopperasta, jossa kurtisaani Violetta löytää viimein elämänsä rakkauden kunnollisesta, hyvän perheen Alfredosta, mutta Violettaa vaaditaan luopumaan suhteesta Alfredon perheen kunnian vuoksi, jotta Alfredon sisar pääsisi naimisiin.

Onneksi, onneksi maailma on tässä muuttunut ja elämän uudet sivut ovat mahdollisia ja sallitumpia myös elämän varjoisia polkuja kulkeneille. 😭

Vaikka minulle on joskus turhauttavaa ja kipeääkin kirjoittaa näitä postauksia tai kirjaani, näen sen omalta osaltaan tällaisena peilinä ja tietynlaisten kokemusten tulkintana, josta joku toinen joskus jossain voi nähdä vilauksen itsestään.

Minunkin hyvä elämäni on rakentunut pienistä palasista ja kohtaamisista, joissa joku nähnyt minut uusin silmin tai avannut ja laittanut itseään likoon ilmaisunsa kautta.

Ehkä minussakin on rohkeutta viedä elämän viestikapulaa eteenpäin, kun minussa sanallistamisen voimaa on. Joku toinen kertoo tarinoita elämästä musiikkiesitysten, kuvataiteen tai muun ilmaisun keinoin.

Koskaan ei tiedä, mikä voi muuttaa yhden tai ehkä monenkin ihmisen elämän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *