135. Rauha omanlaisuudessa

Olen nyt pyöritellyt toiseuden ja vaikeuksien voittamisen keloja – olen kirjoittanut niistä itse ja lukenut muiden juttuja. Vaikka elämänsä tarinoissa osaisikin itse levätä, muiden kanssa kerronta liukuu toisinaan sivuraiteelle.

Ristiriitaisuudessaankin kauniista kudelmasta, joka meissä itsessämme voi olla rauhassa, voi tulla toiselle ilmaistessa – ei silti aina – jollain lailla valittavaa, kiukkuista, puolustelevaa, häpeilevää. Kohtaamiseen voi syntyä arvottava pohjavire, jossa voi olla vaikea pitää kiinni levollisuudesta.

Myös coachingissa on tärkeää käydä keskustelua niin, että ihminen tulee kuulluksi omana itsenään, eikä päädy puolustuskannalle, koska silloin ajattelu sulkeutuu eikä luovia, uusia näkökulmia synny.

Samalla asiakkaan joskus tiukkakin haastaminen uusien näkökulmien äärelle on osa coachin ammattitaitoa – työtä tehdään aina asiakkaan kanssa ja hänen puolellaan, ei häntä vastaan.

Olen paljon miettinyt sitä, että kenellä on vastuu hyvästä kohtaamisesta, jos arjen tilanteissa on tarve ilmaista myös erilaisuuden ja toiseuden kokemuksia.

Joskus tuntuu, että se vastuu sälytetään kertojalle. Hän kantaa ehkä taakkaa ja kipua toiseudestaan, ottaa jakamisen riskin ja jos vastapuoli ei kykene häntä kohtaamaan, tilanne voi kääntyä kertojaa vastaan.

Hän saa ehkä kuulla, että “kyllä nyt kuule kannattaisi tehdä rauhansa oman tarinansa kanssa’, vaikka kuulijalla olisi tarinan äärellä vähemmän rauhaa kuin sen kertojalla. Kuulija saattaa kiirehtiä neuvomaan, mutta ei pysähdy kuuntelemaan. Silloin lempeä ja myötätuntoinen kohtaaminen jää syntymättä hyvistä aikeista huolimatta.

Kun vain itseään voi muuttaa, niin mietin, että onko mahdollista sisäisen rauhan tilasta luoda levollisuutta, joka ulottuisi muihinkin niin, että itsen kannalta toivotunlaiset kohtaamiset toteutuisivat yhä useammin?

Kirjoitin tämän tekstin rungon aamulla ja mietin, etten tätä postaisi, mutta katsoin nyt illalla hienon dokumentin Michelle Obamasta, joka edustaa juuri tätä rauhaa minusta rohkaisevalla ja kauniilla tavalla, vaikka on hänessä suorapuheisuutta ja kipakkuuttakin.

Joten tässä tulee tämä kuitenkin, jatkan asian tutkimista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *