142. Kiehtovia kirjoittajuuden tarinoita

Jatkan eilen aloittamaani listausta leffasuosikeista, joiden aiheena on kirjoittaminen tai kirjailijuus. Jo näitä elokuvia muistellessa tulee hyvä mieli ja inspiroitunut olo. Tarinoilla ja sanoilla on mahtava voima muovata meitä ja elämiemme polkuja.

5. The Words – Pariisin sanat (2012) – Bradley Cooper on kirjailija Rory Jansen, jolta kustantaja kärttää uutta romaania. Pian Rory toimittaa hänelle käsikirjoituksen, joka nostaa Roryn suurmenestykseen. Teksti ei kuitenkaan ole Roryn kynästä. Tarina kertoo näiden sanojen synnystä ja valheen pitkistä jäljistä. Teki isosti vaikutuksen, tekee mieli katsoa tämä joskus uudelleen.

6. Rakkauden riivaamat (Possession, 2002) – A.S. Byattin Riivaus-romaaniin (1990) perustuva rakkaustarina sanojen voimasta, elämää mullistavista kohtaamisista ja aikakausisidonnaisistakin elämän valinnoista. Tarina sijoittuu kahteen aikaan 1800- ja 1980-luvuille ja kertoo kahden kuuluisan englantilaisrunoilijan ja kahden runouden tutkijan elämästä ja rakkauksista. Sanan säilä on tässä huikean terävä, arvostan!

7. Varjojen maa (Shadowlands, 1993) – Tämä elokuva kertoo kirjailija C.S. Lewisin (roolissa Anthony Hopkins) ja yhdysvaltalaisen runoilijattaren Joy Davidham Greshamin syvästä yhteydestä ja rakkaudesta. Näin tämän joskus nuorena ja muistan olleeni tarinasta hyvinkin koskettunut. Toivon, että joskus tarjoutuu vielä mahdollisuus nähdä tämä uudelleen.

8. Tolkien (2019) – Tätä Dome Karukosken ohjaamaa J. R. R. Tolkienin elämäkertaelokuvaa en voi näkemättä vielä suositella, mutta odotan kovasti tilaisuutta syventyä tähän tarinaan, jossa on tietääkseni paljon kielellistä ja tarinallista voimaa sekä elämän draaman kaaria.

Tässä siis neljä seuraavaa, jatkoa seuraa vielä. Jos sinulla on vinkkejä luovuudesta tai kirjoittamisesta kertovista elokuvista, kirjaathan ne kommentteihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *