146. Yrittäjyyden vapaus

Tänään juttelin ystävän kanssa yrittäjyydestä ja kuuntelin samalla pitkästä aikaa vuosi sitten Andy Hopille antamaani 101 tarinaa yrittäjyydestä -haastattelua aiheen tiimoilta. Tuumasin siinä, että yrittäjyyden hienoin asia on vapaus. Vapaus päättää, millaisista paloista työn kokonaisuus koostuu ja ei koostu.

Tuon vapauden mukana tulee kuitenkin yksinyrittäjänä myös itsensä johtamisen vastuu ja velvollisuus olla perillä ja päättää kaikenlaisista asioista sekä tehdä mahdollisimman viisaita päätöksiä ja linjauksia tekemisen sisällöstä ja kannattavuudesta. Minulla on vapaus ja mahdollisuus luoda itselleni ja perheelleni taloudellista turvaa, mutta täyttä varmuutta siitä ei voi olla, etenkään tällaisena aikana.

Yrittäjäksi lähtemistä harkitessani muistan kuulleeni Jonathan Fieldsin pohdintaa siitä, että yrittäjänä hän itse kokee olevansa parhaiten turvattu maailman mullistuessakin, kun hän aina tekee parhaansa viedäkseen omaa tekemistään eteenpäin. Isoissa organisaatioissa saatetaan tehdä mitä tahansa päätöksiä, joissa ei huomioida häntä. Tämä ajatus tuntui minusta hyvältä ja rauhoittavalta yrittäjyyden tietyn epävarmuuden äärellä.

Yrittäjän elämässä ei kovinkaan monta asiaa, jotka olisivat automaattisesti lukittuja vastauksia. Asiat voi toteuttaa miten, missä ja mihin aikaan vain, kunhan löytyy riittävästi tuotteesta tai palvelusta kiinnostuneita asiakkaita.

Toki näiden valintojen jälkeen arkeen syntyy ehkä paljonkin sopimuksellisia ja taloudellisia sitoumuksia ja raameja, jotka alkavat ohjata päivittäistä toimintaa.

Kuitenkin myöhemminkin yrittäjällä on tietty vapaus levittää kortit pöydälle ja vetää nämä suuret linjat uudelleen tai käynnistää sivussa uusia liiketoimintoja, jos hänen omat kiinnostuksen kohteensa muuttuvat tai elämäntilanne sitä vaatii. Vapaus on sitäkin, että yritys voi kasvaa yrittäjän mukana ja liikkua siellä, missä yrittäjäkin, vaikka ympäri maailmaa.

Kun tämän vapauden makuun pääsee, ei ihan heti tekisi mieli mennä tekemään palkkatyötä toisen unelman ja idean eteen, vaikka ei oman ammatillisen unelmansa toteuttaminen aina ihan helppoa ole. Mahdollista se kuitenkin on tällä yrittäjyyden polulla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *