149. Viisaus pelkojen takana

Aamukävelyllä reflektoin mieheni kanssa sparrausryhmämme eilisiä keskusteluja peloista ja esiin astumisesta niistä huolimatta. Niin kuin aina, keskusteluistamme nousi monta kiinnostavaa näkökulmaa.

Olen puhunut peloistani ja monenlaisista ajatuksistani monissa eri sparraavissa tilanteissa – niin arjessa kuin valmennettavana ollessani. Joskus se tuntuu hyvältä ja avartavalta, joskus taas jää hölmö ja kohtaamaton olo.

Aamulla jäin oikein viipyilemään sen ajatuksen äärelle, että pitäisi vain vahvemmin luottaa sisäiseen tietoonsa siitä, mitä asioita kenellekin kannattaa avata – kuka millekin asialle on oikea keskustelukumppani?

Väärän ihmisen kanssa asiat voivat mennä vain entistä enemmän solmuun. Jos peili heijastaa vinoon, rohkaistumisen sijasta vetäydymme ehkä kuoreemne ja saamme kerätä puhtia pitkäänkin ennen uutta yritystä.

Joskus pelot ja arkailut tuntuvat kuin tiilimuurilta, joka ikävästi estää ja hidastaa meitä. Haluaisimme vain kiirehtiä sen yli, suin päin toimintaan. Mutta niillä ikävillä tunteilla on myös monta hyvää tarkoitusta, joita on hyvä miettiä.

Ensinnäkin ne haluavat pitää meidät turvassa. Ne myös kysyvät meiltä, haluammeko me oikeasti sitä mitä aiomme? Haluammeko tehdä sen siten kuin ensin meinasimme, vai olisiko syytä etsiä helpompia tai hauskempia tapoja tai näkökulmia?

Minä esimerkiksi palaan aina vain siihen ymmärrykseen, etten halua olla lähtökohtaisesti pahoinvoinnin karsimisen sanansaattaja, vaikka voisin olla. Huomaan, että ne aiheet lannistavat minua ja ruokkivat tiettyä yksinäisyyttäni, ainakin tällä kohtaa elämää. Voimaantuminen ja kukoistus taas aiheina saavat minut syttymään ja innostuksen kevyt energia tunnetusti tekee toimintaan tarttumisesta helppoa.

Joskus jos maasto näyttää hankalalta ja tie kuoppaiselta, ei ehkä ole paras ratkaisu vain kiukulla painaa menemään. Kun ottaa askeleen taaksepäin ja vilkaisee karttaa, pienen matkan päästä lähteekin ehkä toinen reitti, jolla on vaivattomampaa kulkea.

Vaikka tietäisi, että hankalassakin maastossa pärjäisi, ehkä paremmin kuin joku muu, itsensä saa päästää helpolla. Nauttia vaan matkasta ja keskittyä tekemään kivoja juttuja.