152. Isojen elämänmuutosten olemuksesta

Merkittävät elämänmuutokset voi jakaa kahdella tapaa kahteen luokkaan. Yhtäältä muutoksen liikesuunnan mukaan ja toisaalta sen mukaan, mikä on aktiivinen roolimme muutoksen käynnistämisessä.

Muutos voi liikkua kahteen suuntaan – “pois” jostakin, mitä emme enää halua tai “kohti” jotakin, mistä unelmoimme. Pois kivusta, kohti hyvinvointia. Usein muutos on yhdistelmä näitä kahta, kun jostakin entisestä, ehkä hyvästäkin, on luovuttava, jotta uudelle tulee tilaa.

Oikein ison elämänmuutoksen äärellä emme ehkä edes osaa sanoa, miltä unelmamme näyttää, jos emme ole sellaista vielä kokeneet. Silloin on lähdettävä uteliaana ja ajoittain ehkä uupuneenakin matkalle nykyisestä tulevaan – tilanteessa, jossa selvää on ehkä vain se, että jonkin tarvitsee muuttua, vaikkei vielä tiedä minkä.

Toinen tapa luokitella muutosta, on miettiä omaa vapaaehtoisuuttamme lähteä liikkeelle. Monesti me ihmiset jumitamme vanhassa, ehkä toimimattomassakin, kunnes kriisi tai muu käänne sysää meidät muutoksen virtaan. Jälkikäteen saatamme olla kiitollisia, että meidän oli pakko muuttua – olikin jo korkea aika.

Joskus kuitenkin valitsemme myöd itse muutoksen ja kasvun ja etsimme itsemme näköistä tapaa rakentaa se elämä, jonka sisimmässämme aavistamme mahdolliseksi.

Oman kokemukseni mukaan pois-suuntaan ja pahoinvoinnin karsimiseen on helpompi elämänsä umpikujassa muodostaa sisäinen pakko. Kohti suurempaa hyvinvointia voi jättää kulkemattakin, jos asiat ovat “riittävän hyvin”.

Toisaalta Ihan kiva riittää -mentaliteetilla ei ole tässä maailmassa saatu isoja aikaan. En tarkoita, että elämän pitäisi silti olla täydellistä vaan että meitä voi kutsua oikeiden ja merkityksellisten asioiden puolesta toimiminen – kutsumuksensa löytäminen ja valonsa loistaminen.

Sisäisestä pahoinvoinnista ei riitä levollista valoa loistettavaksi, vaan se pitää liimata ja tsempata pintaan. Vain kohtaamalla pimeytensä ja valitsemalla kevyempiä reittejä valokin voi loistaa vapautuneesti omaksi ja muiden iloksi.

Minulle kukoistus ja transformaatio edustavat keventymistä ja vapautumista, joita kohti haluan uteliaana ja elämälle avoimena kulkea. Mitä ne sinulle merkitsevät?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *