154. Mandelan tie

Olen viime päivinä miettinyt Nelson Mandelaa, jonka persoonaan ja elämäntarinaan syvennyin viime kesänä. Kohtaamiseni Mandelan kanssa oli vaikuttava – en tiedä, osaanko sanoittaa kaikkia niitä vaikutelmia, joita hänen maailmankuvastaan sain. Sanon silti jotakin.

Maaseudun poika, lakimies, vapaustaistelija, ANC:n johtohahmo Nelson Rolihlahla Mandela vietti 27 vuotta elämästään vankeudessa. Hän vapautui vankilasta 71-vuotiaana vuonna 1990, minkä jälkeen hänet valittiin presidentiksi Etelä-Afrikan ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa vuonna 1994. 80-kymppisenä hän ei asettunut uudelleen ehdolle, oli muiden vuoro jatkaa.

Hän edusti ihmisyyttä, suoraselkäisyyttä ja johtajuutta kaikissa yhteisöissään. Hänet poikana suojiinsa ottaneen kuninkaan mallin mukaan hän halusi aina kuulla muita ensin ja osallistaa muita. Hän johti edestä ja joukon takaa. Hän ei silti pelännyt yksin edistää asioita, joita piti välttämättöminä – hän kävi vankilavuosinaan hallituksen kanssa salaisia neuvotteluja, jotka olivat hänenkin aiempien kantojensa vastaisia. Maailma muuttui, joten Mandela muutti itseään sen mukana.

Rotuerottelun todellisuus ja vankilavuodet tekivät Mandelasta äärimmäisen pragmaatikon, joka teki aina sitä, mikä veisi tasa-arvon asiaa parhaiten eteenpäin. Hän puhui ylikorostuneen rauhallisesti anteeksiannosta, eikä koskaan pahaa kenestäkään, mutta samalla hänen olemuksensa ja toimintansa jokainen yksityiskohta oli tarkan harkinnan tulos. Hän otti kilpailijat ja vihamiehet lähelleen ja loi näihin hyvät välit voidakseen tarkkailla heitä. Hän opiskeli vihollisen kieltä ja historiaa ja madalsi näin raja-aitoja arvostavasti suostutellen.

Mandela oli monisyinen mies, ristiriitainenkin – julkisuudessa hymystään tunnettu, jokaiselle vastaantulijalle lempeä kansan yhdistäjä, joka kuitenkin verhosi sisäisen maailmansa. Perheelleen ja lapsilleen hän oli etäinen – vapaustaistelijuuden ja vankilatuomion vuosina läheisille olisi myös tehty ja tehtiin hallaa. Hän uskoi silti aina rakkauteen.

Ja siihen, että asioilla on monta puolta ja että harkittu sekä-että on usein viisaampi vastaus pitkällä tähtäimellä kuin kiireellä hutaistu, mustavalkoinen kyllä tai ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *