157. Oman äänen tutkiminen

Tämän päivän ohjelmaan kuului pitkä palaveri kirjoitus- ja kirjaprojekteista kollegan kanssa ja siinä syntyi monta uutta näkökulmaa, jotka vievät kirjoittamista eteenpäin.

Tulin myös pohtineeksi oman julkisen kirjoittamiseni matkaa. Sitä, miten aluksi kirjoitin mietteitäni anonyymisti ja salaa, ja sitten olen askel askeleelta kulkenut kohti julkisempaa ilmaisua omalla nimelläni.

Aluksi murehdin usein kirjoittamista, makasin joskus öisin valveilla huolissani ja harkitsin kirjoittamisen lopettamista, mutta kuulin sen kutsun silti yhä uudelleen. Tänä vuonna olen huomannut, että minussa on kirjoittamiseen liittyen merkittävästi vähemmän huolta tai häpeää kuin ennen.

Vaikka liike on ollut hitaampaa kuin olisin ehkä toivonut ja vuosia on kulunut, suurta muutosta on silti tapahtunut ja mikä tärkeintä, kaikki on edennyt itselle sopivaan tahtiin. Olen itse pysynyt muutoksessa mukana ja kuunnellut itseäni lempeästi joka askeleella.

Joskus kirjoittamisesta haaveillessa miettii, että mistä ihmeestä voisi tai haluaisi kirjoittaa. Haluaisi tietää koko tarinan kaaren ennen aloittamista, jotta voisi aloittaa.

Siinä tämä päivittäinen kirjoittaminen on osoittautunut todella hyväksi tavaksi tutkia omaa ääntä ja ilmaisua. Näistä pienistä puroista on rakentumassa jonkinlainen ehkä vuolaskin virta, jonka kokonaisuutta en itsekään osaa vielä aavistaa.

Täytyy aloittaa kirjoittaminen ja jatkaa kirjoittamista, jotta saa tietää, mitä kirjoittaisi. Ja niin kuin Juha Itkosen Minun musiikkini -sarjassa todettiin, täytyy kirjoittaa ne tekstit ja säveltää ne biisit, jotka tänään ovat syntyäk-seen, jotta ne voivat johdattaa taas eteenpäin.

Luovan, autenttisen ilmaisun äärellä on luotettava sisäiseen tietoonsa siitä, mikä impulssi milloinkin kutsuu tutkimaan itseään. Hetken ja tunnelman täytyy olla oikea, mutta joskus rutiini ja pakkokin ovat hyviä työkaluja, jotta sitoudumme työhön ja varaamme aikaa kynäilylle.

Suosittelen yhä myös aamusivuja kirjoituskynnyksen madaltamiseen. Niille myös pulpahtelee joskus hienoja ideoita, kun antaa itsensä kirjoittaa mitä vain huvittaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *