158. Kirjaprojektin liikehdintää

Tänään olen jatkanut kirjaprojektini hahmottelua. Perjantaina sanoin ystävälleni, ettei näiden kirjojen viimeistely ole tämän vuoden juttu ja että en halua asettaa kirjojen valmistumiselle mitään määräaikaa.

Jos asettaisin keinotekoisen määräajan yksinomaan itselleni, aikataulusta voisi tulla ennemmin häiritsevä kuin motivoiva tekijä. Eri asia olisi, jos määräaika olisi kustantamon kanssa lyöty lukkoon.

Ymmärsin nyt illalla, että minulla on ehkä olla kirjoittamisesta sellainen rajoittava uskomus, että kirjan valmiiksi saaminen vie kauhean kauan – ennemmin vuoden kuin viikon. Samalla minulla on yli 20 000 sanaa jo kirjoitettuna, joten viimeistely voi sujua nopsastikin, kun vain saan aiheet itselleni selkeään järjestykseen.

Eilen tein kirjoille alustavat kannet ja mietin niiden nimiä ja tuntui, että ne selkeyttivät kokonaisuutta uudella tavalla. Näyttäisi siltä, että tästä saattaa tulla yhden kirjan sijasta suoraan kirjasarja.

Kuten olen ennenkin sanonut, olen kokenut, että minussa on sikinsokin eri kirjojen lauseita, joita en tähän saakka ole saanut lajiteltua niin selkeästi, että olisin päässyt alkua pidemmälle. Sopivalla lajittelulla sekin kaaos lienee taltutettavissa.

Tämän päivän oivalluksena on myös, että minun taitaa olla helpompaa kirjoittaa kirja ikään kuin suoraan lopulliseen muotoon taittopohjaan, jolloin näen tekstin rivittymisen ja otsikoiden asemoinnin sivuilla.

Haluan myös kirjoittaa mahdollisimman lyhyttä ja tiivistä muotoa. Ennemmin pienen ja helppolukuisen kirjan kuin tiiliskiven, vaikka asiat syväluotaavia välillä olisivatkin.

Nämä linjaukset auttavat minua hahmottamaan, mitä ja miten olen tekemässä, joten ehkä tämä homma syntyy helpommin ja nopeammin kuin edes itse kuvittelisin.

Miten te muut olette lähestyneet kirjan kirjoittamista ja millaisia vinkkejä antaisitte ensikertalaiselle?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *