162. Varautumisen viisautta

Tänään lähdin lounaalle tarkoituksenani ryhtyä päivän tekstitöihin sen jälkeen. Iltapäivän suunnitelmiin tulikin muutos, kun tietokoneeni näyttö oli päättänyt sanoa työsopimuksensa irti ja näyttö pysyi pimeänä useista uudelleenkäynnistyksistä huolimatta.

Onni onnettomuudessa oli tällä kertaa kuitenkin se, että olen jo vuosia sitten varautunut koneiden hajoamisiin ja huoltokatkoihin hankkimalla toisenkin tietokoneen sekä huolehtimalla tietojen jatkuvasta varmuuskopioinnista.

Viestintäalan yrittäjänä tietokoneet ovat minulle kriittisen tärkeitä työvälineitä, joiden rikkoutuessa ei ole kiva ensimmäiseksi sännätä tietokonekauppaan tai käyttää koko päivää ohjelmien asentamiseen, kun kiireiset toimeksiannot odottavat toimittamistaan.

Meidän jokaisen kannattaa käydä ajatuksissamme läpi arkemme tärkeimmät ja todennäköisimmät skenaariot ja miettiä, miten toimisimme, jos tietty tilanne osuisikin kohdalle. Kohtuullinen varautuminen on viisautta!

Tämä kevät on toki osoittanut, että aivan kaikkia tapahtumia me emme voi ennakoida, mutta kussakin uudessa tilanteessa voimme käydä läpi vaihtoehtomme ja päättää toimia niissä parhaamme mukaan.

Vaikka emme jäisikään kiinni murehtimiseen siitä, mikä kaikki voi mennä vikaan, järkevä varautuminen tuo mielenrauhaa – oli kyse sitten koronasta, elintarvikkeista, työvälineistä, ihmissuhteista tai vaikkapa avioehdoista tai testamenteista. Kun tiedämme pääpiirteissään, miten toimisimme, meidän on helpompi toimia tiukankin paikan tullen.

Nytkin minulla meni jokunen tunti saattaa ohjelmistot ja muuttuneet domain-tiedot ajan tasalle, mutta koko prosessi sujui kuitenkin varsin leppoisasti ja päivän toimitukset hoituivat sovitussa aikataulussa. Uusi varakone pitää tietysti pian laittaa tilaukseen, seuraavaa tällaista hetkeä varten, koska se tulee aivan varmasti.

Millä tavalla sinä olet ennakoinut tulevaa ja millaista viisasta varautumista sinä voisit tehdä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *