168. Elämäntäyteiset päivät

”Kun elämä täyttää päivät, jäävät muistiinpanot vajaiksi”. Tämäkin lause on jäänyt nuoruusvuosilta, vuosikymmenien takaa runokirjojen sivuilta mukaani keikkumaan, vaikken enää tiedä, kenen sanoja ne olivat.

Sellaisia sanat ovat, tarttuvat kuin huomaamatta ajattelumme helmoihin ja integroituvat osaksi henkilökohtaista ilmaisuamme, emmekä sitten enää tiedä, ketä sanoillamme kulloinkin lainaamme.

Nuorena muistan myös käyneen välillä niin, että tiesin kirjoittaneeni ystävälleni kirjeessä asioita, joita hän sitten kuukausien päästä aidosti koki keksivänsä ne omina ideoinaan. Niin ihmisen mieli toimii, syntetisoi omaa ja toisten ajattelua ja sanoituksia

Minulla on ollut nyt vilkas työviikko erään suuremman julkaisuprojektin parissa, jossa on ollut ihanasti tekemisen meininkiä. Isolla ja erilaisista osaajista koostuvalla porukalla saamme hyvää tulosta aikaan.

Eilen piti kuitenkin lähteä työpäivän jälkeen taas helteisen päivän kunniaksi Yyterin sannoille. Oli aivan täydellinen ilta – aurinko oli jo mennyt pilveen, mutta lämpötila oli hellerajan yläpuolella, eikä rannalla ollut juuri ketään. Viihdyimme rannalla sitten niin pitkään ja hartaasti, että iltayöstä aloin valmistautua mieluummin yöpuulle kuin kirjoitushommiin.

Tästäkin sen huomaa, että kirjoittamista ei voi tehdä hätäisesti ja kiireessä, vaan sen äärelle pitää ensin rauhassa pysähtyä tuumailemaan ja kuulostelemaan – *varsinkin jos aihe ja näkökulma eivät ole valmiiksi kirkkaina mielessä.

Joskus taas aihe loikkaa syliin sellaisella voimalla, että teksti suorastaan singahtaa sormien kautta ruudulle. Toisinaan käy myös niin, että aihe ja näkökulma on aamulenkin jälkeen kirkkaana mielessä, mutta pienen työrupeaman jälkeen ehtii unohtua tyystin. Olen onneksi onnistunut ne ideat joka kerta maanittelemaan takaisin ja saanut päivän sanat paperille asti.

Joskus taas teksti syntyy puhtaalta pöydältä vasta kirjoittaessa – rakentuu lause lauseelta ja kirjain kirjaimelta muodostaen lopulta yhtenäisen tarinan.