169. Oman osaamisensa ja aikansa arvostaminen

Osa yrittäjän vapautta on kantaa täysi vastuu omasta toiminnastaan ja ajankäytöstään. Kukaan muu ei niitä valintoja tee tai voi tehdä puolestamme.

Tärkeä osa tätä vastuuta on palveluiden ja tuotteiden valikoiman ja hinnan määritteleminen ja niiden myyminen. Joskus tuotteet ja palvelut ovat suoraan sidoksissa yrittäjän työaikaan, toisaalta verkkokaupassa kassa voi kilahdella yrittäjän ollessa nukkumassa tai hurvittelemassa.

Palkkatyömaailmasta katsottuna saattaa unohtua, että yrittäjälle ei kukaan maksa kahvittelusta tai ”ilmaisessa” webinaarissa istumisesta palkkaa. Jos kauppa ei käy eikä laskutusta ole, yrittäjän palkka on nolla euroa.

Palkkatyöläinen voi nauttia ylimääräisestä vapaapäivästä tyhjänpäiväisessä koulutuksessa, mutta yrittäjälle ajanhukka on aina joko tuottavasta työajasta tai muutenkin ehkä kortilla olevasta vapaa-ajasta pois.

Yrittäjät usein tekevät työtään rakkaudesta lajiin, ihmisten auttamiseen ja palvelemiseen ja työtä tehdään jopa puoli-ilmaiseksi. Tämä on ehkä yleisemmin totta naisyrittäjien keskuudessa. Silti jos työ on vastikkeetonta ts. siitä ei makseta, se on viime kädessä harrastustoimintaa, ei työtä.

Moni yrittäjä jakaa verkostoissaan osaamistaan ja ammattitaitoaan ns. yhteiseksi hyväksi. Ajatuksena on osaltaan tehdä osaamistaan tunnetuksi ja rakentaa edellytyksiä tulevalle, hyvälle yhteistyölle.

Moni coachaamani yrittäjäkin on tuumannut, että ilmaista työtä saisi tunnollinen ja yhteisestä tekemisestä innostuva tekijä tehdä miten paljon vain – hyvää työn jälkeä arvostetaan, kunhan se ei maksa mitään.

Pahin tuottamattomuuden aikasyöppö on kuitenkin Optimal Performancen Joni Jaakkolan usein mainitsema puuhastelu. Sitä tekee osaltaan jokainen yrittäjä. Kun vähän postailee, vähän markkinoi, vähän kouluttautuu ja on olevinaan kiireinen, päivät kohisevat ohi, mutta toiminta ei tuota järkevää tulosta eikä täytä aidosti kannattavan liiketoiminnan kriteerejä.

”Ei enää ilmaistöitä” voi olla radikaali, mutta monille lopulta välttämätön päätös ja hyvinvoivan, menestyvän yrittäjyyden alku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *