172. Nalle Puh nielaisi meidät

Tänäänkin kirjoitan teille kirjoittaja-aiheisesta tarinasta. Katsoin Goodbye Christopher Robin -elokuvan, joka kertoi Nalle Puh -kirjojen synnystä sekä A.A. Milnen ja hänen perheensä elämästä. Elokuvassa oli jännittäviä käänteitä, joten yritän kuvata sitä kertomatta liikaa, jos sen haluatte itsekin katsoa.

Tolkien-elokuvan tapaan 1. maailmansota oli esillä tässäkin. Alan Milne oli tunnettu näytelmäkirjailija, jonka oli sodan jälkeen vaikea tarttua työhön. Hän vetäytyi perheineen maalle, jossa olisi tilaa ajatella. Hänessä oli halu kirjoittaa sodan vastaisia tekstejä, jotta jokin muuttuisi, eikä sotaa käytäisi enää koskaan.

Hienostoelämään tottunut Daphne-vaimo ei kestänyt maaseudun rauhaa kirjoittamiseen tarttumattoman kirjailijan kanssa, vaan lähti kaupunkiin. Heidän poikansa Christopher Robin, jota kutsuttiin perheessä Billy Mooniksi, jäi maatilalle kahden isänsä kanssa.

Billy oli saanut ystävikseen joukon pehmoja – nallen, aasin, tiikerin, kengurun ja kengurun poikasen, joille hän halusi keksiä nimet. Billy näki Lontoon eläintarhassa Winnie (Winnipeg) -nimisen mustakarhun, jonka nimen hän lainasi omalle nallelleen.

Billy ja isä vaeltelivat kahden lähimetsissä, ja näillä kävelyillä Nalle Puhin tarinat lähtivät muotoutumaan. Milnen yhteistyökumppani E.H. Shepard piirsi Nalle Puhin kuvat Billyn touhutessa metsässä teddykarhunsa kanssa. ”Kirjoitatko kirjaa?”, poika kysyi isältään. ”Yleensä sinulla ei ole kirjoittaessa näin hauskaa.”

Kuten Astrid Lindgrenin kirjatkin toisen maailmansodan jälkeen, Nalle Puh tuli tuomaan ihmisille iloa ja onnea sodan jälkeiseen epätoivoon. Nalle Puh nousi valtavaan suosioon ja media pörräsi kiivaasti perheen ympärillä – tosin valitettavasti kiinnostus ei kohdistunut kirjailijaan, vaan elävään, vasta 6-vuotiaaseen Risto Reippaaseen.

Isän ja pojan elämän onnellisimmat hetket ikuistuivat kirjaksi, jonka tunsivat pian kaikki. Tarina oli kuitenkin vain heidän ennen kuin kenenkään muun.