176. Miellyttävästä mukautumisesta ja omaa mieltä olemisesta

Puhuin ihanien naisten kanssa mielipiteen esittämisen ja omaa mieltä olemisen tärkeydestä ja haastavuudesta. Arjessa on hassuja tilanteita, joissa tasapainotellaan mukautumisen ja senhetkisten aitojen toiveiden välillä.

Otamme teetä, jos emäntäkin ottaa ja sitten emännän pitää ottaa, jotta vieras saa, vaikka kumpikin olisi ehkä juonut mieluummin kylmää vettä hanasta.

Suomalaiset mielipiteen esittämisen ääripäät ovat kovin epämääräisiä – tämän huomaa, kun matkustaa Saksaan ja ilmaisee suomalaisia ajatuksia saksalaisin sanoin. Vastaa Mennäänkö pizzalle? -kysymykseen, että ”joo, voidaan me mennä”, mihin saksalainen tuumaa, että ”ai, okei, ei sitten, mitäs sä haluaisit?” ”No siis sitä pizzaa…”

Jyrkkä ei-vastaus taas voi kuulua ”emmä välttämättä”. Tai teinimäisesti ”ihassama”.

Meillä voi olla syväänkin uurtunut uskomus, että meidän kanssamme olisi helpompi olla, jos myötäilemme muita ja menemme virran mukana. Jos mielipiteemme ei ole tiedossa, toiset eivät voi ottaa sitä huomioon, eikä meille voida tehdä hyvää tai antaa sitä, mitä aidosti toivomme.

Tilanteita voimakkaammin ohjaava henkilö voi kokea jyräävänsä meidät ja hissutella lähellämme, jottei niin kävisi. Joskus jopa tarjoudumme sivuutettavaksi ja jälkikäteen jupisemme, kun tilanteet eivät menneet niin kuin olisimme (salaa) toivoneet.

Me jokainen opetamme toiset kohtelemaan itseämme.
Ja ihmiset oppivat nopeasti sen, mitä heille opetamme.

Jos kerromme, ettei toiveillamme ja tarpeillamme ole väliä, niin ei ole ihme, jos se on muille niin. Siitä minkä sallimme, tulee yllättävänkin nopeasti toimintakulttuuri, joka vain jatkuu ja vahvistuu.

Joskus meitä kohdellaan uusissa rooleissa jonkun toisen alun perin salliman ja vahvistaman mallin mukaan. Jos sopeudumme osaksi olemassa olevia kulttuureja, emme välttämättä edes tiedosta, mistä asioiden kehkeymät saivat alkunsa ja mikä oma roolimme niissä on.

Siksi ”kuka minä olen” ja ”mitä minä haluan” ovat joskus aika haastavia kysymyksiä. Mikä on sinun vastauksesi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *