178. Muutoksen ja tekemisen pullonkaulat

Muutosta pohtiessa ja suunnitellessa joskus unohtuu se, että pienillä nytkähdyksillä oikeaan suuntaan on usein suuri vaikutus. Kun tunnistamme muutosta hidastavat tai jopa estävät pullonkaulat, voimme päästä jumiutuneesta tilanteessa eteenpäin.

Joitakin vuosia sitten meillä oli kaksi autoa. Pienempi arkiauto ja vanha luottofarmari. Meillä oli tarkoitus myydä farmari pois, mutta arkiautollekin oli kertynyt ikää ja se oli muuttunut hyvistä huolloista huolimatta varsin epäluotettavaksi, etenkin talviajossa.

Farmariakaan ei tuntunut järkevältä myydä, mutta vain sitäkään ei voinut käyttää. Lopulta tilanne ratkesi, kun vaihdoimme arkiauton uudempaan ja luotettavampaan, niin farmarinkin myyntipäätös oli heti helppo tehdä ja kuormittunut autotilanteemme pääsi purkautumaan.

Samoin oikeansuuntaista tekemistä voi estää se, ettemme ole hankkineet kunnon välineitä ja varusteita tekemistä varten. Yritämme urheilla, harrastaa tai tehdä pihatöitä huonoilla välineillä ja sitten ihmettelemme, kun homma ei maistu. Kunnon välineillä taas tekeminen on heti kummasti kutsuvampaa.

Pullonkaulojen tunnistaminen on siinäkin mielessä tärkeää, että niihin muutoksia tekemällä syntyy pienellä vaivalla maksimaalinen tulos. Sen sijaan että tekisimme asioita laajalla skaalalla, tarkasti kohdennetut mikromuutokset ja energiaa vapauttavat valinnat voivat liikauttaa tilanteen kerralla uudelle jengalle ja vahvistaa motivaatiotamme jatkaa.

Mikään ei muutoksen äärellä motivoi meitä isommin kuin se, että todella näemme tekemisemme tulokset – nopean, konkreettisen muutoksen.

Kaikkein tärkeintä muutoksen synnylle on silti se, että siirrymme pohdinnasta ja sanoista tekoihin. Tekemään ja kokemaan uutta, havainnoimaan valintojemme vaikutuksia. Pähkimällä harvoin osaamme ennakoida, mitä tapahtuu, mutta tekeminen kertoo sen suoraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *